Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

 Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het weer waaronder Waarnemingen in Haaksbergen, alles over het klimaat en de klimaat veranderingen, het weer in Nederland vanaf het jaar 800, weertips et cetera.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
Klimaatverandering gevolgen (1 bezoeker) (1) Gast
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: Klimaatverandering gevolgen
#1117
Coronavirus 1 Jaar, 11 Maanden geleden Karma: 0  
15/02/2022
Nederland gaat weer open. Van de strengste lockdown in Europa tot alle remmen los.
Per direct vervalt het maximumaantal gasten thuis en kunnen werknemers weer de helft van de tijd naar het kantoor. Komende vrijdag gaan dan de eerste extra versoepelingen in, inclusief ruimere openingstijden.
Op 25 februari gaan bijna alle remmen los. De 1.5 meter plicht vervalt dan, de mondkapjesregels en de corona pas (3G) gaan eveneens in de prullenbak.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1219
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 08/11/2022 18:52 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#1142
Gletsjers 1 Jaar, 6 Maanden geleden Karma: 0  
26/02/2022
De Himalaya strekt zich uit over vijf landen en telt 32.000 gletsjers:. Dat zorgt voor een totale ijsmassa van zo'n 600 miljard ton. Alleen de Noord- en de Zuidpool bevatten meer ijs.
Zij wordt ook wel de derde pool genoemd, en de watertoren van Azië, want de gletsjers voeden een groot aantal rivieren, waaronder de Brahmaputra en de Ganges.
Het jongste onderzoek naar de ijsmassa op de Himalaya laat zulke verontrustende cijfers zien dat glaciologen alarm slaan. In vergelijking met andere regio's gaat er 'exceptioneel' veel ijs verloren. Sinds de Kleine IJstijd, die eindigde halverwege de 19de eeuw, is 40 procent van de ijsmassa verloren gegaan, vooral in het oosten van Nepal en in Bhutan. Bovendien gaat het verlies de laatste decennia extreem veel sneller dan in de eeuwen daarvoor.

De South Col, de hoogst gelegen gletsjer ter wereld (8020 meter boven zeeniveau) smelt 80 keer sneller dan het ijs eeuwenlang nodig had om zich te kunnen vormen. Door de klimaatverandering - ook op grote hoogte lopen de temperaturen op - heeft de gletsjer de laatste 25 jaar 54 meter aan dikte ingeboet. Dat gaat extra snel omdat de beschermende laag sneeuw op het ijs sinds de jaren 90 in rap tempo verdwijnt en het vrijkomende donkere ijs extra gevoelig wordt voor de zon en oplopende temperaturen. Het zonlicht wordt niet meer weerkaatst door de sneeuwlaag en vooral gletsjers met veel puin worden erdoor getroffen. Vrijkomende stenen absorberen extra zonlicht.

Het snelle verlies aan ijsmassa brengt grote gevaren met zich mee voor mensen die leven in de stroomgebieden van de rivieren die zich voeden met al het smeltwater. Op satellietbeelden zie je duidelijk dat, terwijl de ijsmassa's zich terugtrekken, de meren vol gletsjerwater snel in omvang toenemen. Die meren zijn zelf ook een bedreiging voor de gletsjers, omdat het warme water de aangrenzende ijsmassa van onderaf doet smelten.
Het is wachten op grote overstromingen, omdat deze meren zo groot worden dat er een keer een wand breekt en het water zich naar beneden stort.
In het Indiase deel van de Himalay's zullen wegen en dorpen worden weggevaagd, de vele waterkrachtcentrales zullen grote schade oplopen. Ook de lager gelegen stroomgebieden van alle rivieren die zich voeden met het gletsjerwater, zullen te maken krijgen met flinke overstromingen.

Maar er doemt daarna nog een ander gevaar op voor de lange termijn, vanaf 2050: na een teveel aan water dreigt er een enorm tekort. Als de South Col gletsjer in het huidige tempo blijft smelten, zal ze er volgens laatste berekeningen in de tweede helft van deze eeuw niet meer zijn. Als andere gletsjers dat voorbeeld volgen - een derde van de huidige ijsmassa zou voor het einde van de eeuw kunnen zijn verdwenen - dan zal de watertoren van Azië opdrogen. De stroomgebieden van de Ganges, de Indus en de Brahmaputra behoren tot de dichtst bevolkte ter wereld. Er wonen een miljard mensen, bijna 20 procent van de wereldbevolking.
In die stroomgebieden zijn volgens onderzoek van de Wageningen University zeker 129 miljoen boeren afhankelijk van smeltwater van de gletsjers. Zonder dat water geen oogsten, geen voedsel, geen bestaan.

Je kunt de Himalaya van nu vergelijken met een warmtepomp. De bergen zuigen vocht uit de oceaan en brengen het aan land, als een pomp. Het systeem van moessons bestaat dankzij de bergen
Bron: TcTubantia

16/08/2022
De breedste gletsjer ter wereld is de Thwaites gletsjer, gelegen in West-Antarctica. Deze gletsjer voert in rap tempo ijs af naar zee, als een bevroren rivier met een doorsnede van 120km.

De veranderingen van de Thwaites gletsjer gaan ongekend snel vergeleken met veranderingen in het verleden of actuele veranderingen op andere plaatsen op Antarctica. Samen met de omliggende gletsjers is Thwaites op dit moment al goed voor 10% van de totale zeespiegelstijging. Deze bijdrage neemt nog altijd toe en is de belangrijkste oorzaak van de gemeten versnelling van de wereldwijde zeespiegelstijging. Een versnelling die inmiddels ook aan de Nederlandse kust zichtbaar is geworden.

Of en wanneer we de komende eeuwen met de zeespiegelstijging van 2m te maken krijgt hangt sterk af van de Thwaites gletsjer. Zolang de opwarming binnen 1.5g blijft en de huidige versnelling van Thwaites niet doorzet, blijft de 2m de komende eeuwen uit zicht. Als echter de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen blijft groeien en Thwaites blijft versnellen, is een zeespiegelstijging van 2m nog deze eeuw mogelijk.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1219
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 09/11/2022 16:54 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#1144
Groenland 1 Jaar, 6 Maanden geleden Karma: 0  
28/04/2022
2021 was het 25ste jaar op rij waarin de Groenlandse ijskap in de zomer meer ijs verloor dan er in de winter bij kwam. Het regende zelfs op 3300 meter hoogte. Sinds 12.000 jaar hebben we nog nooit zoveel ijs zien smelten als vorig jaar. Er wordt onderzocht hoe instabiel de ijsplaten nu zijn en wat daarvan de effecten zijn.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1219
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#1145
Oceanen 1 Jaar, 6 Maanden geleden Karma: 0  
03/05/2022
Onder de golven van de oceanen dreigt een potentiële massa-extinctie. Dat ontdekten de aardwetenschappers Justin Penn en Curtis Deutsch van Princeton University. Zij bouwden een computermodel gebaseerd op massale uitstervingen in het verleden en voorspellen daarmee dat ongeveer een derde van alle zeedieren binnen 300 jaar gaat verdwijnen, als we de uitstoot van broeikasgassen niet onder controle krijgen.

De oceanen hebben tot op heden een derde van de door de mens veroorzaakte CO2-stijging geabsorbeerd en 90% van de daardoor veroorzaakte opwarming. Vorig jaar bevatten de oceanen meer warmte-energie dan in de 60 jaar dat er gemeten wordt. Maar warmer water kan minder zuurstof bevatten én in warmer water versnellen de stofwisselingsprocessen van mariene organismen, waardoor ze meer zuurstof nodig hebben. Dat pakt dubbel slecht uit, want inmiddels bevatten de oceanen, die één zestigste van de hoeveelheid zuurstof in de atmosfeer bevatten, al 2% minder zuurstof dan 50 jaar geleden. Naarmate de temperatuur wereldwijd stijgt, neemt dat reservoir nog verder af.

Beide factoren hebben tot gevolg dat veel diersoorten, als ze dat tenminste kunnen, koeler water opzoeken. Dat leidt tot lokale 'extirpaties', lokaal uitsterven van allerlei soorten. Volgens Penn en Deutsch, die hun 'landmark study' publiceerden in Science, betekent iedere graad opwarming 10% meer extirpaties. "Desoxygenatie vormt een van de grootste klimaatbedreigingen voor het mariene leven," zegt Deutsch, een van de co-auteurs van de studie, in The Washington Post. "De meeste soorten zijn in staat wat extra energie te verbruiken om hogere temperaturen het hoofd te bieden of zich aan te passen aan de stijgende zuurgraad. Maar aan meer zuurstof komen is voor geen enkel organisme haalbaar. Ze zitten gewoon soort van vast."

De meeste dieren zijn niet opgewassen tegen een verlies van meer dan 50% van hun habitat. In het worst-case scenario dat de onderzoekers met hun model simuleerden, zou het uiteindelijk verlies onder de zeespiegel vergelijkbaar zijn met de 5 ergste massa-extincties in de geschiedenis van de aarde.

In die zin zijn mariene diersoorten te vergelijken met de beroemde 'kanarie in de mijn', die mensen alert maken op onzichtbare gevaren (in het geval van de kanarie, de aanwezigheid van mijngas waardoor de kanarie het loodje legt). Het onzichtbare gevaar van CO2-opstapeling en zuurstofverlies in de oceanen bedreigt ook onze kansen op overleving. En als we in actie komen door het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen en aangetaste ecosystemen te herstellen, komt ook het best case scenario in zicht. Dan kan het potentiële uitsterven met 70% worden teruggedrongen.

"Het is beangstigend, maar het geeft ook kracht", is het commentaar van bioloog Malin Pinsky. "Wat we vandaag en morgen en de rest van dit jaar en volgend jaar doen, kan echt belangrijke gevolgen hebben. Dit is niet 'once in a lifetime' maar misschien wel een 'once in a humanity'-moment."



28/06/2022
Het was al langer duidelijk dat het wereldwijde zeeniveau versneld aan het stijgen was. Dat komt door het uitzetten van opwarmend zeewater. Ook het smelten van ijskappen en gletsjers gaat sneller dan ooit. Beide zijn het gevolg van de opwarming van de aarde veroorzaakt door de uitstoot van broeikasgassen.
De zeespiegel is wereld gemiddeld tussen 1901 en 2018 met zo’n 20 centimeter gestegen. De stijging gaat de laatste tijd steeds sneller. In het meest recente klimaatsignaal van het KNMI staat: In de laatste 25 jaar zien we de stijgsnelheid iedere tien jaar met ongeveer 1 mm per jaar toenemen.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1219
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 28/12/2022 15:32 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#1146
Droogte 1 Jaar, 6 Maanden geleden Karma: 0  
05/05/2022
Wat wel zeker lijkt, is dat de droogte steeds verder toeneemt. Op dit moment valt het nog wel mee in de natuur. Alleen de oppervlakte van de bodem is flink uitgedroogd, maar enkele centimeters onder het oppervlak is in principe nog voldoende vocht aanwezig. Dat zie je ook aan struikgewassen en bijvoorbeeld het gras; vrijwel alles is nog mooi groen. Maar dat kan spoedig wel eens gaan veranderen...

De komende 10 tot 14 dagen wordt er namelijk amper neerslag verwacht. Zeker wanneer we ook nog met warmte te maken krijgen, kan de droogte in Nederland snel toenemen. Ook het gevaar voor natuurbranden wordt hierbij groter. Kijk de komende periode dus goed uit met het gebruik van voorwerpen als glas, peuken, etc in de natuur!

21/06/2022
Het is kurkdroog in Noord-Italië. In sommige gebieden heeft het nu al vijf maanden niet of nauwelijks geregend. De regio's Lombardije en Piemonte luiden de noodklok.

De Po, Italiës grootste rivier, heeft in zeventig jaar niet zo laag gestaan. Ook de waterstanden van de grote meren in het noorden zijn kritiek. Het water in het Lago Maggiore staat 6 centimeter lager dan het kritische niveau, de laagste waterstand in tachtig jaar.

Het is zo droog in Noord-Italië dat het regionale waterbedrijf 125 gemeenten op water rantsoen heeft gezet en drinkwater laat aanvoeren met vrachtwagens. Sommige gemeentes hebben verboden de tuin te sproeien, het zwembad te vullen of de auto te wassen op straffe van boetes die kunnen oplopen tot 500 euro. Water mag alleen worden gebruikt om te drinken of voor hygiënische doeleinden. Het zijn taferelen die voorkomen op Sicilië in augustus, maar niet in juni in het grote merengebied in het noorden. ,,In sommige gebieden regent het al 110 dagen niet'', zegt Meuccio Berselli, directeur van de instantie die de rivier de Po monitort, in de Italiaanse pers. ,,Sommige bronnen zijn helemaal opgedroogd.''

Uit onderzoek blijkt dat dit voorjaar in heel Italië zo'n 40 procent minder neerslag is gevallen, in het noorden is de situatie nog kritischer. Normaal valt in de regio Piemonte, het gebied rondom Turijn, tussen december en april zo'n 160 millimeter neerslag, dit jaar is er nog geen 40 gevallen. Ook de sneeuwval in de Alpen blijft ver achter bij normaal, deze winter viel er maar zo'n 40 procent van het langjarig gemiddelde.

Zonder smeltwater en regen geen water in de Po. Italiës belangrijkste rivier heeft een zesde van het normale waterniveau. In het gebied tussen Reggio Emilia en Piacenza stroomt normaal gesproken 1800 kubieke meter per seconde door de rivier, op dit moment is dat 300 kubieke meter per seconde. Berselli van de Po-monitor maakt zich zorgen om de waterkrachtcentrales ,,We zitten op de ondergrens, als het waterpeil nog iets zakt dan is er niet genoeg water meer om de centrales te koelen.''Door de lage waterstand kruipt bij de monding het zoute water van de Adriatische Zee steeds verder het land in, ongeveer 15 kilometer van de Po-delta is inmiddels overspoeld met zout water. Dat betekent dat de landerijen onbruikbaar worden en dat ook de zoetwaterbronnen dicht bij de zee het gevaar lopen te verzilten. De schade voor de landbouw wordt nu al geschat op ongeveer een miljard euro. De gouverneurs van de Noord- Italiaanse regio's Lombardije en Piemonte hebben de centrale overheid gevraagd de noodtoestand af te kondigen.

19/07/2022 12:00 uur
Er geldt per direct een verbod om water te halen uit beken, sloten en vijvers in het gebied van Waterschap Rijn en IJssel voor het besproeien van bijvoorbeeld akkers. Het verbod geldt voor particulieren en bedrijven, zoals boeren, en is ingesteld vanwege de extreme droogte. Het gaat om de Achterhoek, Liemers, het zuiden van Overijssel en het zuidoosten van de Veluwe.
De situatie is te vergelijken met de extreme droogten van 1976, 2018 en 2019 maar kwam dit jaar, bovenstaande regio’s, iets later dankzij een natte winterperiode en de maatregelen die het waterschap samen met andere organisaties heeft genomen in de afgelopen jaren.

Het verbod is volgens het waterschap nodig om problemen te beperken met de natuur, maar ook de volksgezondheid. Het water dat nu nog in de beken en sloten staat, is gevoelig voor hogere temperaturen. Dat zorgt voor ongedierte, bacteriën, vissterfte en blauwalg. De regio is extra kwetsbaar vanwege de ligging op de hoge zandgronden en doordat er maar beperkt extra water ingelaten kan worden vanuit de grote rivieren.

Er geldt geen verbod op het onttrekken van grondwater. Het grondwater is wel lager dan normaal voor deze tijd van het jaar, maar is nog niet zo laag als in eerdere extreem droge jaren.

23/07/2022
Het grote zoutmeer (Great Salt Lake) in de Amerikaanse staat Utah droogt op. De klimaatverandering heeft al tweederde van het water doen verdampen. De huidige droogte is de ergste in 1200 jaar.
De stad dreigt vergiftigt te worden, Doomsday is begonnen.

23/07/2022
Grote delen van Latijns-Amerika krijgen steeds vaker te maken met droogte. Ook nemen mogelijk de gevolgen van tropische orkanen toe.
Extreme weersomstandigheden en klimaatverandering treffen het hele gebied, stellen onderzoekers van de Wereld Meteorologische Organisatie. Droogtes, hittegolven, koudegolven, tropische cyclonen en overstromingen hebben al honderden levens geëist.

24/07/2022
Sinds de jaren tachtig sterven bomen in Australische regenwouden twee maal zo snel als voorheen. De oorzaak: klimaatverandering, die zorgt voor opwarming en droogte. Als het zo doorgaat, stoten regenwouden binnenkort evenveel CO2 uit als ze opnemen. Onderzoekers vrezen dat de trend ook zichtbaar zal zijn voor andere (tropische) regenwouden op de aarde.

03/08/2022
De droogte wordt zo ernstig dat waterbeheerders vandaag bijeenkomen om te beslissen over 'droogtefase 2': dan is er officieel landelijk sprake van 'feitelijk watertekort', wordt een crisisteam geformeerd en treden afspraken in werking over waterverdeling. De laatste keer dat Nederland met dit besluit werd geconfronteerd was in de zomer van 2018. De keer daarvoor: 2011. Sinds 13 juli zit Nederland in fase 1: dreigende watertekorten.

In West-Nederland is sprake van toenemende verzilting, omdat door de lage rivier afvoeren minder water beschikbaar is om het zeewater terug te dringen. De scheepvaart ondervindt in toenemende mate hinder door afgenomen vaardieptes en stremmingen bij sluizen.

In verschillende regio's wordt de zogeheten 'verdringingsreeks' inmiddels toegepast. De 'verdringingsreeks' bepaalt wie er bij tekorten water kan krijgen en wie flink moet besparen. Dit kan betekenen dat bedrijven vanaf morgen in meer delen van het land worden beperkt in het gebruik van water als koelwater of dat boeren wordt verboden hun gewassen te beregenen.

De stabiliteit van waterkeringen en het voorkomen van inklinking van veengrond krijgen voorrang. Daarna de drinkwatervoorziening en het koelen van energiecentrales. Daarna de tijdelijke beregening van 'kapitaalintensieve gewassen', overige landbouw, scheepvaart en industrie.

10/08/2022
De aanhoudende droogte leidt tot groeiende zorgen bij het bedrijfsleven. Door de lage waterstanden wordt het water steeds zouter en warmer. Dat dreigt bedrijfsprocessen in de war te schoppen. Chemie-, staal- en voedingsbedrijven zich 'grote zorgen
Een van de grote zorgen is het zoutgehalte van water. Vooral het westen van het land heeft last van deze zogeheten verzilting. ,,Te zout water kan leiden tot corrosie en slijtage
Rijkswaterstaat zegt dat de zoutgehaltes nog niet direct' boven de grenswaarden komen, maar door de dalende aanvoer van water vanuit de Rijn is er wel steeds minder zoet water om de verzilting tegen te gaan.
Naast het zoutgehalte is ook de temperatuur van het water een potentieel probleem voor bedrijven. Op diverse plekken is de watertemperatuur al rond de 23 of zelfs 24 graden. Als water te warm is, mogen bedrijven met koelsystemen hun water niet altijd meer lozen. Dat kan leiden tot problemen met de productie.
Ook is vanaf vandaag het Nationaal Hitteplan in heel het land van kracht. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) besloten na overleg met weerinstituut KNMI. De kans op een hittegolf is groot.

16/08/2022
Door de extreme droogte geen zuchtje wind maar wel stormschade. En toch komen er in Twente allerlei meldingen binnen van stormschade. Bij het minste of geringste knappen zware takken af.
De bomen leiden nu onder de droogte en er is sprake van summerdrop. Doordat bomen te weinig vocht krijgen verliezen ze hun flexibiliteit. Bij een beetje wind kan een tak dan al afknappen.

24/08/2022
Europa heeft in de afgelopen 500 jaar geen erger droogteseizoen meegemaakt dan dit jaar. Twee derde van het continent bevindt zich in een situatie waarin alarmbellen afgaan of voor gevolgen wordt gewaarschuwd.
Maar in China is het ook puffen en zweten geblazen. Zelfs 's avonds komt het kwik amper onder de 30 graden zelfs op 200m hoogte werd al 40 graden gemeten. Airco's draaien op volle kracht, de energievoorziening hapert. Ook Europa merkt de gevolgen.

Doordat in grote delen van China nauwelijks regen valt, de droogte duurt nu al 70 dagen, daalt het waterpeil in de rivieren razendsnel. En rivierwater is belangrijk voor de Chinese energievoorziening. Waterkrachtcentrales, zoals de bekende Drieklovendam in West-China, leveren zo'n 38 procent van de energie in het land, volgens een recent overheidsrapport.
En dus besloot de overheid in Sichuan deze week tot vergaande rantsoenering van energie. Veel fabrieken zijn gesloten en kantoren moeten het zonder airco stellen. Omdat de provincie cruciaal is in de productieketen van veel elektronica, zullen volgens experts leveringstijden van veel producten oplopen.
Europese winkels, zoals elektronica en witgoed, uit China komen, betekent dat lange levertijden. De huidige droogte versterkt dat probleem.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1219
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 09/11/2022 18:23 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#1147
Hitte 1 Jaar, 6 Maanden geleden Karma: 0  
28/05/2022
De bevolking van de Indiase hoofdstad New Delhi worstelt met de vijfde hittegolf sinds maart 2022. Met temperaturen tot 50 graden. Ook andere delen van India en buurland Pakistan gaan gebukt onder hittegolven die alle records breken. Nooit eerder werd een zo groot gebied getroffen door extreme hitte en luchtvochtigheid, een desastreuze combinatie die het ergste vraagt van het menselijk lichaam.
De conclusie is dat de kans op extreme hittegolven zoals nu in India en Pakistan tien tot honderd keer groter is dan een eeuw geleden. Zo'n extreme hittegolf kwam toen slechts een keer in de 300 jaar voor. De kans is nu eens in de drie jaar

Maar niet alleen India heeft te vrezen. Ook Europa krijgt te maken met meer hittegolven. In het geval van het oude continent speelt de straalstroom daarbij een grote rol. Deze luchtstroming stroomt op een hoogte van 9 tot 10 kilometer met grote snelheden van west naar oost. Zij kronkelt door de atmosfeer als een rivier in een landschap. ,,De straalstroom verandert. Gedurende de laatste veertig jaar is zij in de zomer afgezwakt. Dat komt door de sterke opwarming van de Noordpool, waardoor het temperatuurverschil tussen de subtropen en de Noordpool kleiner wordt.
Nu de straalstroom afzwakt, brengt zij in de zomer minder relatief koele, vochtige lucht naar het continent. Ook lijkt het erop dat hogedrukgebieden met hete, droge lucht langer blijven hangen boven Europa. In normale tijden wisselen hoge- en lagedrukgebieden elkaar af, waardoor het weer normaal gesproken maar een paar dagen hetzelfde is. Maar hogedrukgebieden kunnen een gebied langdurig teisteren met extreme hitte.

Er kleeft een enorm maatschappelijk risico aan dat wordt onderschat. Je krijgt allereerst met name in de tropen een groot aantal hittegerelateerde doden als gevolg van die combinatie van extreme hitte en hoge luchtvochtigheid. Het menselijk lichaam kan dan niet goed meer afkoelen omdat zweten niet meer helpt. Het tweede desastreuze gevolg zijn misoogsten en hongersnood. Nu wordt de graanschuur van India hard geraakt. De vooruitzichten zijn zo slecht dat India stopt met de export en wellicht moet gaan importeren. Dat drijft de al hoge prijzen, mede veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne, extra op. Dit brengt bijvoorbeeld Egypte en landen in Oost-Afrika, die zelf kampen met hitte en droogte, in grote problemen

27/06/2022
Klimaatverandering brengt nieuw fenomeen: gelijktijdige hittegolven in Europa, Noord-Amerika en Azië

15/07/2022
Het is in Zuid-Europa snikheet, met alle gevolgen van dien, zoals bosbranden en droogte. Deze warmte, die langere tijd aanhoudt, wordt veroorzaakt door een zogenoemde hittekoepel. "Een blokkerend hogedrukgebied dat leidt tot extreem hoge temperaturen", zegt Dim Coumou, hoogleraar klimaat extremen en maatschappelijke gevolgen

Maar anders dan bij de andere hittegolven is nu een zogeheten hittekoepel zichtbaar op de weermodellen. Buienradar-meteoroloog Maurice Middendorp noemt het een 'hogedrukblokkade' die zich vormt boven Europa, met heel warme lucht erin.

20/07/2022
De binnensteden van Almelo, Enschede en Hengelo zijn op dagen als gisteren, bij ons 39.1 graden en extreem zonnig, de warmste plekken van Twente. De gevoelstemperatuur ligt er een graad of 8 hoger dan op het platteland in de omgeving. De gevoelstemperatuur liep er op tot maar liefst 52 graden.
Oorzaak: de veelheid aan steen en te weinig groen. 10 procent meer groen, kan al leiden tot 1 graad Celsius verschil.

21/07/2022
Door klimaatverandering zal het vaker zo warm worden als dinsdag 19 juli.

De tijd om ontwrichtende opwarming nog te voorkomen wordt steeds krapper.
Nederland is al twee graden opgewarmd ten opzichte van het pre-industriële tijdperk, bijna dubbel zoveel asl het wereldwijde gemiddelde. De warmste dag is zelfs vier graden warmer dan rond 1900. Die versnelde opwarming komt onder meer doordat Nederland dichter bij de Noordpool ligt, waar het sneller opwarmt dan bij de evenaar waar het trager gaat.

Tegelijkertijd komen er nieuwe extremen die extremer zullen zijn dan de huidige. In 1976 was de hitte vooral geconcentreerd in West-Europa. Dit jaar wordt de hele wereld geconfronteerd met extreme hitte. In India en Pakistan was het in mei op veel plekken rond d 45 graden. Op sommige weerstations op Antarctica was het in juni 40 graden warmer dan normaal.

Het gaat harder dan in de modellen werd voorspeld en er gaan dingen gebeuren die we ons niet konden voorstellen. Als het niet lukt om in 2050 de CO2-uitstoot naar nul te brengen, dan kan de opwarming 3 of 4 graden bereiken aan het eind van de eeuw toz. Van 1850.

Als wij zo doorgaan kunnen ecosystemen verdwijnen. Gebieden kunnen onbewoonbaar worden door hitte en of hoog water. Voedselproductie kan in gevaar komen.

02/08/2022
Een 'hittegolf in zee' wordt het in Spanje al genoemd. De ongewone hitte van de laatste maanden, al in mei werden op het Iberisch schiereiland temperaturen van boven de 40 graden gemeten, hebben ook de westelijke Middellandse Zee ongebruikelijk veel opgewarmd. Aan de Spaanse Costa's, rond de Balearen en Sardinië en voor de Franse en Italiaanse kust is het water tot 5 graden warmer dan normaal.

Een rapport van het Wereld Natuur Fonds waarschuwde in oktober al dat de Méditerranée 20 procent sneller opwarmt dan het mondiale gemiddelde. En dat bedreigt het leven in de zee waar jaarlijks tweehonderd miljoen toeristen zich op en rond de stranden begeven. Een van de ernstigste gevolgen is dat honderden exoten vanuit de Indische Oceaan en de Rode Zee de Middellandse Zee binnendringen en er het bestaan van de oorspronkelijke vissen en planten bedreigen.

Bewoners van steden en dorpen aan zee hebben overdag al weken te maken met temperaturen rond en boven de 30 graden, en door de warmere zee treedt er 's nachts bijna geen verkoeling meer op. In plaatsen als Barcelona, Valencia en Palma de Mallorca komt de thermometer in de nacht niet meer onder de 25 of 26 graden.

02/08/2022
Het is nu al wekenlang extreem warm weer in de Alpen, waarbij de temperaturen in de bergen nagenoeg niet onder nul komen. Vorige week lag de nulgradengrens op maar liefst 5184 meter, een record. Normaal loopt die grens in de Alpen op zo'n 3000 meter, daarboven ligt 'eeuwige sneeuw'.

Door de warmere temperaturen smelten gletsjers sneller en krijgen alpinisten op routes die normaal gesproken in de zomer veilig zijn, te maken met vallende stenen die vrijkomen uit het ijs of door smeltende permafrost. Vorige maand brak een heel stuk van een gletsjer af op de Marmolada in Italië, waar de populaire wandelroute Alta Via 2 onderlangs loopt. Elf klimmers kwamen om.

Je ziet het ook in de Himalaya. De Khumbu-ijsval, een gletsjer bij de Mount Everest, schuift per dag zo'n 1,5 meter naar beneden. ,,Elke dag raken er ook brokken ijs los. Het enige is: je weet niet op welk moment.''

01/10/2022
De Chinese autoriteiten waarschuwen dat de herfstoogst ernstig wordt bedreigd door de langdurige en extreme hittegolf die China de afgelopen zomer teisterde. De Chinese nationale meteorologische dienst riep elf provinciale overheden op om noodmaatregelen te activeren wegens de langdurige en extreme hittegolf dit jaar.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1219
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 09/11/2022 18:42 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
Ga naar bovenkant
Forum Het weer in Haaksbergen
Banner

Bezoekers

We hebben 220 gasten online