Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

 Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het weer waaronder Waarnemingen in Haaksbergen, alles over het klimaat en de klimaat veranderingen, het weer in Nederland vanaf het jaar 800, weertips et cetera.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
Klimaatverandering gevolgen (1 bezoeker) (1) Gast
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: Klimaatverandering gevolgen
#1148
Drinkwater 1 Jaar, 6 Maanden geleden Karma: 0  
02/07/2022
Binnen vijf tot tien jaar drinkt Twente water uit de IJssel. Ook de Achterhoek wordt kort daarop van dit rivierwater voorzien.
Dat zegt directeur Jelle Hannema van drinkwaterbedrijf Vitens. Oppervlaktewater aanvoeren is noodzakelijk omdat de winning van grondwater op de hoge zandgronden in Twente en de Achterhoek tegen zijn grenzen aanloopt.

Ook rivierwater is goed te zuiveren, en het zal bijna hetzelfde smaken als het Twentse of Achterhoekse grondwater. Hannema: "De kwaliteit is identiek."
In droge periodes lukt het Vitens amper volledig te voldoen aan de vraag naar drinkwater. Meer grondwater winnen botst met natuurbeheer, en met belangen van boeren die nu al door Vitens gecompenseerd worden bij droogteschade.
Het winnen van drinkwater uit de IJssel is voor Twente het beste alternatief. Vitens onderzoekt hoe het water via transportleidingen naar het oosten van het land gepompt kan worden.

De Achterhoek gaat op termijn ook gezuiverd oppervlaktewater drinken. Dat komt uit de IJssel of de Rijn. De levering van drinkwater staat onder druk door klimaatverandering en toenemende, tegenstrijdige belangen. Het plan van het kabinet de woningnood op te lossen met 900.000 huizen voert die druk extra op.

Om te blijven voldoen aan de wettelijke plicht drinkwater aan huishoudens te leveren, zet Vitens zijn door de eeuwen heen ontwikkelde fijnmazige netwerk van kleine winningen op zijn kop. Ervoor in de plaats komt een systeem van ringleidingen rond grote bronnen - 'de strategisch harten' - als Randmeer, IJsselvallei, Zuidoost Friesland en mogelijk het rivierengebied. Hannema: "Van daaruit voeren we water naar de hogere zandgronden in Twente en Achterhoek."

Het Twentekanaal ontbreekt in de nieuwe opzet van de drinkwatervoorziening. Hannema schrijft dat af als een te kleine badkuip, die kwantitatief noch kwalitatief interessant is. Vitens gaat voor een overgangsperiode meer grondwater winnen in de Hammerflier, Daarle/Vriezenveen, Archemerberg en Vechterweerd. Hannema: We hebben in Twente niet de tijd om in één keer naar de nieuwe structuur door te schieten, omdat de leveringszekerheid nú al in het geding is.

04/08/2022
De regering heeft de alarmfase van 'feitelijk watertekort' uitgeroepen. Een team van waterpartijen bereidt een landelijke verdeling van water voor, noodzakelijk als er geen regen valt. Voor Twente en de Achterhoek zijn er nog geen directe gevolgen.
Door de aanhoudende droogte en de geringe wateraanvoer via Rijn en Maas heeft Nederland nu officieel een watertekort. Halverwege vorige maand was er sprake van een dreigend watertekort. Het kan nog één stap erger: een (dreigende) nationale crisis.
De status van feitelijk watertekort betekent dat waar nodig het schaarse water volgens wettelijke afspraken wordt verdeeld, zodat dijken, veengebieden en zeer kwetsbare natuur zo lang mogelijk worden voorzien van water. Daarvoor treedt in het hele land de zogeheten verdringingsreeks in werking, die al van kracht was in waterschap Vallei en Veluwe.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1219
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 09/11/2022 16:49 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#1149
Overstromingen 1 Jaar, 6 Maanden geleden Karma: 0  
05/09/2022
Pakistan lijdt onder ongekende overstromingen. Niet alleen zware moessonregens, de moesson bracht vijf tot zes keer zo veel neerslag als het langjarig gemiddelde, maar ook gletsjers zijn verantwoordelijk voor de enorme overstromingen die Pakistan nu teisteren. Door de warmte komt ook nog eens meer smeltwater van de vele berggletsjers bij. Het noordelijke gebergte, waaronder de Himalaya, telt maar liefst zevenduizend van deze 'killing mountains'. Het gevolg is dat een derde van het land, dat 19 keer groter is dan Nederland, onder water staat.

Het smeltwater van de dodelijke bergen komt uit in de machtige Indusrivier, die dwars door het land stroomt tot in de zuidelijke Arabische zee. In de noordelijke berggebieden gaat bijna geen zomer voorbij zonder overstromingen. We liggen 's nachts te bibberen in bed. Het geluid van het smeltwater dat met een rotgang naar beneden komt, klinkt alsof er een vliegtuig naast ons landt. In de ochtend zijn er altijd wel weer een paar huizen verdwenen", vertelt Khurram Shezad, klimaatveranderingsexpert van het Wereld Natuur Fonds.

Met ruim zevenduizend gletsjers staat het noorden van Pakistan bekend als de 'Derde Pool'. Na de Zuid- en Noordpool bezit het de grootste ijsoppervlakte van de wereld. ,,Door de opwarming van de aarde zijn de gletsjers veranderd in een tikkende tijdbom", aldus Khurram.

Bij het dorp Hassanabad zijn hotels gebouwd op heuvelruggen waar voorheen bomen stonden. ,,Met de bomen werden de wortels gekapt die de grond bijeenhielden. Ze voorkwamen landverschuivingen", legt Khurram uit.

Pakistaanse bergen staan sinds de klimaatverandering bekend als de gevaarlijkste ter wereld. De kans dat je overlijdt tijdens het beklimmen van de K2, de op een na hoogste berg van de wereld, is 25 procent. Op de Mount Everest in Nepal, de hoogste berg ter wereld, ligt het dodencijfer rond de 6 procent.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1219
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#1162
Klimaatverandering gevolgen 2023 1 Jaar, 4 Maanden geleden Karma: 0  
28/01/2023
De Oosterscheldekering. Het was een toppunt van ingenieurswerk. Het is een halfopen dam die bij rustig weer open blijft, zodat het zeewater de Oosterschelde in kan. Daardoor blijft het planten- en dierenleven daar in stand. Bij zware stormen sluiten de schuiven in de kering, om het hoogwater buiten de deur te houden en overstromingen te voorkomen. Toen de kering in 1986 opgeleverd werd, was de verwachting dat die ons zeker honderd jaar bescherming zou bieden.

Maar doordat in het veranderende klimaat de zeespiegel naar verwachting gaat stijgen, komt de houdbaarheidsdatum van de kering eerder in zicht. Niet alleen omdat de dam maar 40 centimeter zeespiegelstijging aankan, maar ook doordat er sinds de bouw van de kering minder zeewater de Oosterschelde in en uitstroomt. Daardoor voert de zee te weinig zand aan.

En dat heeft gevolgen voor de slikken en schorren in de Oosterschelde: zand en modderplaten die met eb boven, en met vloed onder water zijn. ,,Zij beschermen de dijken langs de Oosterschelde. Schorren en slikken breken de golven en verminderen de waterdiepte, waardoor minder hoge golven bij de dijk komen.

Doordat er minder stroming is om zand de Oosterschelde in te voeren, breken de slikken en schorren langzaam af. ,,Ze zullen de dijken daardoor minder goed beschermen, terwijl door de opwarming tegelijkertijd de zeespiegel wél stijgt."

Wat kunnen we hier tegen doen? We kunnen de Oosterscheldekering afbreken. Dan kan de zee makkelijker in- en uitstromen en wordt er meer zand aangevoerd voor de slikken en de schorren." Maar dan moeten alle dijken langs de Oosterschelde worden versterkt: een ontzettend dure operatie. Een andere optie is om de Oosterscheldekering voor altijd te sluiten en te bedekken onder een flinke laag zand of steen.

Hoewel we in Nederland de effecten van zeespiegelstijging niet van vandaag op morgen gaan merken, is het essentieel om mogelijke oplossingen nu al te gaan onderzoeken. En we moeten het probleem niet nóg moeilijker maken dan het nu al is: ,,We moeten ons nog meer inspannen om de opwarming van de aarde en de daardoor veroorzaakte zeespiegelstijging zoveel mogelijk te beperken."

10/02/2023
De energie die onze planeet opneemt van de zon, is namelijk groter dan de afkoeling door uitgestraalde warmte. En dit verschil groeit. Dat die extra energie ons klimaat steeds sneller verandert, zien wij terug in de metingen. De verontrustende conclusie is dat klimaatverandering steeds sneller gaat.
Gemiddeld over 2006 – 2018 was de totale zeespiegelstijging 3.7mm per jaar. Dat is 60% sneller dan gemiddeld over 1971 – 2018.
Verder wordt er 2% gebruikt om de atmosfeer warmer en vochtiger te maken. Sinds 2000 is de wereldgemiddelde temperatuur ongeveer een halve graad gestegen en de hoeveelheid waterdamp nam toe met 7% per graad opwarming. Die vochtigere atmosfeer leidt tot zwaardere buien. Een versnelling van de wereldwijde temperatuurstijging sinds 1980 is nog niet te meten, maar dat zal naar verwachting in de komende jaren veranderen.

13/03/2023
In het Zuid-Franse departement Drôme worden geen sneeuwkanonnen meer ingezet. Groene pistes of witte pistes: de natuur bepaalt.
Door de opwarming van de aarde ligt er in laaggelegen skigebieden zoals in de Drôme heel vaak geen of te weinig sneeuw. Volgens het departementsbestuur gaan de klimaatveranderingen sneller dan sneeuwkanonnen kunnen bijbenen. ,,Sneeuw maken kost veel geld en is slecht voor het milieu.
In december sloot de helft van alle Franse skipistes wegens gebrek aan sneeuw. In januari postte een Franse journalist twee inmiddels legendarische foto's van het Chartreuse gebergte: spierwit in januari 2022 en helemaal groen in januari 2023.
In februari werd berekend dat er in de noordelijke Franse Alpen nog nooit zó weinig sneeuw had gelegen in de laatste zestig jaar als in deze februarimaand. Op de Mont Blanc dooide het op 3842 meter hoogte.
Sneeuwkanonnen zijn op steeds meer plekken noodzakelijk om de pistes wit te houden. In Frankrijk zet meer dan één op de drie skigebieden kanonnen in. Maar de apparaten krijgen ook steeds vaker kritiek.

Niet ver van de Mont Blanc wilde de gemeente La Clusaz vorig jaar bomen omkappen en een enorm waterbassin aanleggen om vandaaruit de sneeuwkanonnen te bevoorraden. De rechter zette een streep door het plan. Volgens de rechter stond niet vast dat de economische belangen van de skipistes zwaarder wegen dan de bescherming van de natuur.

25/7/2023
Extreem gevaarlijk noodweer in Zuid-Europa
Het is noodweer in sommige regio’s in Zuid-Europa. Met name Noord-Italië had gisteren en krijgt de komende dagen ook nog te maken met vlagen van extreem gevaarlijk noodweer.

De Italiaanse regio's Varese en Brianza bij de Zwitserse grens werden geraakt door een bom van water en wind. Het gevolg was ondergelopen straten, omgevallen bomen en kapotte daken. Vooral in Lissone werden problemen gemeld. Wegen veranderden daar in waterstromen.

Italië kreunt al weken onder een loden hitte. De afgelopen dagen koelde het wel wat af in het uiterste noorden van het land. Dat ging toen ook al gepaard met hevig onweer. Zo richtte een tornado vrijdag flink wat schade aan in Lombardije, onder meer in de buurt van de stad Milaan. In Treviso in de regio Veneto vielen hagelstenen die groter waren dan golfballen.

17/10/2023
Abnormaal warm water in de Noordzee is er waarschijnlijk de oorzaak van dat er opvallend veel dode, verhongerde alken en zeekoeten op het strand liggen.
Volgens onderzoeker Kees Camphuysen van onderzoeksinstelling NIOZ eten de vogels kleine visjes, die alleen in koud water leven. Natuurmuseum en zeehondenopvang Ecomare op Texel en Sovon, kennisinstituut voor vogels, spreken van een massastranding van dode zeevogels. Hier komen dagelijks tientallen meldingen binnen.

24/10/2023
De drie grote netbeheerders zagen deze zomer steeds vaker dat zonnepanelen de opgewekte stroom niet kwijt kunnen vanwege overbelasting van het net. Op zonnige dagen kon het voorkomen dat het net 'vol' zat. De omvormers in de zonnepanelen schakelen in zo'n geval automatisch uit, om overbelasting te voorkomen.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1219
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 05/12/2023 20:42 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#1192
Droogte 10 Maanden geleden Karma: 0  
28/02/2023
Droogte teistert nu al Italië. Het waterpeil in Gardameer staat historisch laag.
Was het Gardameer een jaar terug het enige grote Noord-Italiaanse meer dat verschoond bleef van de grote droogte, dit jaar is het het middelpunt van de waterschaarste. Het waterpeil is er zo’n 60 cm lager dan normaal in de winter. Dat is in 30 jaar niet voorgekomen.

Als gevolg van de droogte zijn de waterreservoirs in Noord- Italië voor minder dan de helft gevuld, met mogelijk grote gevolgen voor de drinkwatervoorziening. Voor 3.5 miljoen Italianen is het water uit de kraan straks misschien niet meer vanzelfsprekend. De droogte begint nu al een serieus probleem te worden.

Ook in andere grote Noord-Italiaanse meren is de waterstand laag en de situatie in de Po, Italiës grootste rivier, is ronduit dramatisch. Op sommige punten is het waterpeil 70% lager dan normaal en het is pas februari.
Ook speelt de rivier de Po een grote rol bij de elektriciteitsvoorziening. Langs de hele lengte van de Po staan waterkrachtcentrales en gascentrales die het water uit de rivier als koelwater gebruiken. Afgelopen zomer waren verschillende elektriciteitsproducenten al genoodzaakt de productie drastisch te verlagen of de centrales zelfs stil te leggen als gevolg van de lage waterstand. Dat risico is nu weer levensgroot.

De boosdoeners van de droogte zijn de hoge temperaturen en het gebrek aan neerslag. In januari was de gemiddelde nachttemperatuur 3.1 graad hoger dan normaal en overdag 1.3 graad hoger. Er viel nauwelijks regen of sneeuw. De droogte is een voortzetting van 2022. Vorig jaar viel er zo’n 40% minder neerslag dan gebruikelijk in Noord- Italië. Een klein lichtpuntje is dat er in de afgelopen winter iets meer sneeuw is gevallen in de Alpen dan vorige winter, maar het is altijd zo’n 40% minder dan het langjarig gemiddelde.

24/06/2023
Vanwege de droogte verbiedt het waterschap Rijn en IJssel water op te pompen uit beken, rivieren, vijvers en sloten. Dit verbod ging gisteren om 12.00 uur in en geldt in een deel van Twente, Achterhoek, de Liemers en een stukje Veluwe. Grondwater mag (nog) wel opgepompt worden.

Door het warme weer en de aanhoudende droogte verdampt het water snel en dalen de waterstanden snel. Met het verbod wil het waterschap problemen met de waterkwaliteit en de volksgezondheid zoveel mogelijk voorkomen. Het is de vijfde keer in zes jaar tijd dat deze regio te maken heeft met langdurige droogte.

Het waterschap roept nog steeds iedereen op om het regenwater vast te houden, zodat het de grond in kan. Dat kan bijvoorbeeld door regentonnen te plaatsen, de regenpijp af te koppelen van het riool en tegels te vervangen door planten.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1219
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 01/08/2023 20:48 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#1193
Zuidpool 10 Maanden geleden Karma: 0  
09/03/2023
De omvang van het zee-ijs in het zuidpoolgebied was afgelopen maand kleiner dan ooit.
Gemiddeld lag er 34 procent minder zee-ijs op Antarctica dan normaal in februari.
Het vorige record van 2017 is daarmee verbroken, meldt de Europese dienst Copernicus. Afgelopen maand lag er gemiddeld zo'n 2,2 miljoen vierkante kilometer zee-ijs, ruim 1,1 miljoen onder het gemiddelde vastgesteld tussen 1991 en 2020.
Het is momenteel zomer op Antarctica, de omvang van het zee-ijs bereikt over het algemeen zijn laagste punt in februari.

23/10/2023
Het lijkt erop dat een belangrijk omslagpunt is bereikt. Onderzoekers schrijven dat het onvermijdelijk is dat in de rest van deze eeuw het ijs op West-Antarctica versneld smelt, ongeacht of we stoppen met CO2 uitstoten. De gevolgen voor de zeespiegel zijn rampzalig, zeggen de wetenschappers. Sommige kuststeden verdwijnen mogelijk in zee.

Als de ijsplaat in het westen van Antarctica volledig smelt, leidt dat tot een zeespiegelstijging van 5 meter. Eerdere studies meldden nog dat de ijsplaat gedoemd is om in te storten in de komende eeuwen, maar dit nieuwe onderzoek toont aan dat zelfs als we onze CO2-uitstoot drastisch verminderen het smelten niet wordt afgeremd.

Volgens de analyse smelten de drijvende ijsplaten in de Amundsen-zee drie keer zo snel als een eeuw geleden, ook als we de opwarming van de Aarde onder de 1,5 graad houden. Als het ijs op zee verdwijnt, komt het ijs op land los en glijdt dat veel sneller in de oceaan, wat leidt tot een snelle zeespiegelstijging. Miljoenen mensen die in kuststeden wonen, van New York tot Mumbai en Sjanghai, komen dan in de problemen. Meer dan een derde van de wereldbevolking leeft binnen 100 kilometer van de kust.

Onze studie is slecht nieuws. We hebben mogelijk de controle verloren over het smelten van de West-Antarctische ijsplaat in de 21ste eeuw, zegt onderzoeker Kaitlin Naughten in The Guardian. Het is een gevolg van de klimaatverandering waar we ons waarschijnlijk gewoon weer aan moeten aanpassen en hoogstwaarschijnlijk betekent dat dat sommige kustplaatsen óf veel hogere dijken moeten bouwen óf zullen worden verlaten.
Bron(nen): The Guardian
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1219
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 05/12/2023 19:53 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#1194
Hitte 10 Maanden geleden Karma: 0  
13/03/2023
De lente in Europa is officieel nog niet begonnen, maar in Spanje kreunen miljoenen mensen nu al bij recordtemperaturen van soms boven de 30 graden.
Tienduizenden mensen stroomden dit weekeinde naar de stranden van de Middellandse Zee om af te koelen. Mallorca beleefde de eerste tropische nacht van het jaar. Van zaterdag op zondag bleven de minimumtemperaturen in delen van het vakantie-eiland boven de 20 graden.
Het weerstation van Palma de Mallorca registreerde zaterdag om 14.00 uur met 27,3 graden de hoogste temperatuur daar ooit gemeten voor de maand maart. In Castellon in de regio Valencia was het zelfs 30,8 graden, 0,6 graad warmer dan het vorige record.
Meteorologen spreken van 'abnormale' temperaturen voor maart, het weer lijkt op dat van de late lente of vroege zomer.
Vorig jaar registreerde Spanje het warmste jaar sinds het begin van de metingen in 1916. In opeenvolgende hittegolven van mei tot oktober vorig jaar, steeg het kwik in grote delen van het land boven de 40 graden. 2022 was ook meteen een van de droogste jaren, met alleen in 2005 en 2017 minder neerslag, waardoor ook in een groot deel van het land droogte heerste.

06/04/2023
Vorige maand was wereldwijd de op een na warmste maart ooit. Dat meldt de Europese klimaatdienst Copernicus. Alleen in maart 2016 was het nog warmer.

In het zuiden en midden van Europa waren de luchttemperaturen hoger dan gemiddeld, terwijl de temperaturen in het noorden van Europa veelal lager dan gemiddeld waren. In grote delen van Noord-Afrika, het noordoosten van Noord-Amerika en Australië was het volgens Copernicus veel warmer dan normaal. Dat was ook het geval in Azië, waar veel temperatuurrecords voor maart werden geregistreerd. Aan de andere kant was het veel kouder dan gemiddeld in het westen en midden van Noord-Amerika.

In een deel van Europa was maart ook natter dan gemiddeld. Dat was het geval in het westen en noordoosten van Europa. Op het Iberisch schiereiland was juist sprake van drogere omstandigheden. In Spanje was het erg heet en in het noorden van het land woedden al natuurbranden. Buiten Europa was het onder meer in delen van de Verenigde Staten, Azië, Nieuw-Zeeland en Australië natter dan gemiddeld. In veel gebieden leidde hevige regen tot overstromingen.

De warmte kan gelinkt worden aan de opwarming van de aarde. Klimaatverandering draagt niet alleen bij aan warmer weer maar leidt ook tot meer extreme weersomstandigheden zoals droogte of veel regen.

15/06/2023
De wereldwijde temperatuur bereikte deze maand in noodtempo een recordniveau. En El Niño moet nog beginnen. De warme golfstroom kan 2023 met gemak het heetste jaar ooit maken, vrezen klimaatwetenschappers.

De gemiddelde temperatuur voor juni is tot nu toe bijna 1 graad hoger dan normaal voor deze maand. Hoewel de maand nog lang niet ten einde is, ziet het er slecht uit. Volgens klimaatwetenschappers volgt de temperatuur het patroon van een steeds krachtigere wereldwijde opwarming. 2023 zou daardoor het recordjaar 2016 kunnen verslaan.

Er is ook een goede kans dat de gemiddelde temperatuurstijging de 1,5 graad overschrijdt, een kritiek punt waarna de kans op hittegolven, droogte, overstromingen en andere extreme weersomstandigheden fors toeneemt. En niet alleen het land warmt op, ook de oceanen hebben voor de tweede maand op rij een recordtemperatuur bereikt.

19/07/2023
In de Spaanse regio Catalonië is een temperatuurrecord gebroken. Volgens de Catalaanse weerdienst Meteocat werd dinsdag een temperatuur van 45 graden gemeten op een weerstation in Darnius. Volgens de weerdienst is dat de hoogste temperatuur die ooit in Catalonië is gemeten.
Het nieuwe record is een flinke verbetering ten opzichte van het vorige record. Dat stond op 43,8 graden en werd op 29 juni 2019 gemeten in Alcarràs.

Elders in Spanje is het ook nog steeds zeer heet. De Spaanse nationale weerdienst Aemet meldt dat de gemiddelde temperatuur in juli tot nu toe 1,8 graden boven het gemiddelde ligt. De hitte is ook te merken aan de temperatuur van het water rond het Iberisch schiereiland. De zeetemperatuur ligt momenteel ongeveer 2 graden boven het gemiddelde, en in delen van de Middellandse Zee bereikt de temperatuur van het water 28 graden.

Zowel in Griekenland als in Zwitserland zijn honderden bewoners geëvacueerd vanwege bosbranden. Door de hitte en de aanhoudende droogte stijgt het risico op bosbranden in Zuid-Europa.

27/7/2023
Ongekend extreme hitte op noordelijk halfrond
Mijn kan nu met zekerheid zeggen dat de temperaturen die nu gehaald worden in zowel Zuid-Europa als Noord-Amerika, niet zouden zijn voorgekomen zonder klimaatverandering'.

Tenzij de wereld overschakelt op schone energie, zullen hittegolven volgens voorspellingen steeds vaker voorkomen en intenser worden door klimaatverandering. Hittegolven zoals die van deze maand zouden volgens de studie regelmatig kunnen voorkomen als de opwarming van de aarde 2 graden boven het pre-industriële tijdperk stijgt.
Het is natuurlijk aan iedereen om te kijken wat we er zelf aan kunnen doen. En dat kan heel klein zijn, doordat je minder gaat vliegen of meer groen in je straat probeert te krijgen.

Enorme bosbranden op Rhodos en La Palma (vorige week) zorgden ervoor dat toeristen op de vlucht sloegen. Dit weekend steeg de temperatuur op Rhodos naar recordhoogte: 49 graden. In Italië gold in zestien steden - waaronder Rome, Florence en Bologna - de alarmfase vanwege de hitte. Tegelijkertijd vielen hagelstenen ter grootte van tennisballen in delen van Noord-Italië. Ook het zeewater wordt steeds warmer, met temperaturen in de Middellandse Zee die ruim 2 graden hoger zijn dan normaal voor deze tijd van het jaar. Langs de kust van Spanje bedraagt de gemiddelde watertemperatuur deze maand 24,6 graden, terwijl dat normaal 22,4 graden is.

In noordelijke delen van China bereikten de temperaturen ongekende hoogten, terwijl de zuidoostelijke kusten getroffen werden door zware regenval en tyfoons. Als reactie daarop kochten de Chinezen deze zomer ruim 12 miljoen airco's, een stijging van 36 procent ten opzichte van 2022. Schuilkelders voor luchtaanvallen werden opengezet om de bevolking te beschermen tegen de hitte.

Bijna een derde van de Amerikanen - meer dan 113 miljoen mensen - kreeg deze maand te maken met een of andere vorm van hitteadvies. Binnenblijven en veel drinken was het parool in grote delen van het zuiden en zuidwesten, waar temperaturen recordhoogtes bereikten. Op sommige plaatsen bleef het wekenlang boven de 40 graden, met uitschieters tot 48 graden. Zelfs 's nachts waren de omstandigheden zwaar, met minimumtemperaturen boven de 30 graden.

De recente hittegolven waren ongeveer 2,5 graad warmer in Zuid-Europa dan ze zouden zijn geweest zonder klimaatverandering, 2 graden warmer in Noord- Amerika en 1 graad warmer in China, aldus de WWA.

02/08/2023
Wereldwijd zijn er zorgen om de reeks van hitterecords doordat in juli abnormale weersomstandigheden op het noordelijk halfrond werden waar genomen. Wereldwijd werd zelfs de warmste dag ooit gemeten.
Op 16 juli kwam het kwik boven de 50 graden in Death Valley in de VS en in het noordwesten van China. In Noord-Afrika kwamen nachttemperaturen voor van boven de 32 graden. Het Antarctische zee-ijs bereikte historisch lage niveaus. Voor de kust van Florida werd het water zo warm dat koraal zienderogen verbleekte. In Zuid-Europa gold op veel dagen een hittealarm en werd het Griekse vakantie-eiland Rhodos geëvacueerd vanwege ongekende branden. In delen van de VS en Canada veroorzaakte de rook van bosbranden ademhalingsproblemen bij bewoners.
Hoewel natuurlijke factoren zoals El Niño volgens wetenschappers een rol spelen bij deze weersextremen, is door mensen veroorzaakte opwarming volgens hen de onderliggende oorzaak.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1219
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 03/08/2023 19:45 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
Ga naar bovenkant
Forum Het weer in Haaksbergen
Banner

Bezoekers

We hebben 33 gasten online