Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

 Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het weer waaronder Waarnemingen in Haaksbergen, alles over het klimaat en de klimaat veranderingen, het weer in Nederland vanaf het jaar 800, weertips et cetera.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
Klimaatverandering gevolgen (1 bezoeker) (1) Gast
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: Klimaatverandering gevolgen
#748
Oceanen 7 Jaren, 3 Maanden geleden Karma: 0  
16/02/2017
Het zuurstofniveau in de oceanen is wereldwijd met 2 procent gedaald in de periode tussen 1960 en 2010. De oorzaak voor de daling wordt door wetenschappers gelegd bij klimaatverandering. Dat blijkt uit onderzoek door het GEOMAR Helmholtz Centre for Ocean Research uit het Duitse Kiel.
Middels informatie over zuurstof, temperatuur en andere factoren die het leven onderwater beïnvloeden, hebben de onderzoekers uitgerekend wat het gemiddelde verlies aan zuurstof wereldwijd is. Er wordt al langer gewaarschuwd voor de potentieel dodelijke consequenties van dalende zuurstofgehaltes en de gevolgen daarvan voor de mens.
De verandering lijkt wellicht klein, maar een kleine aanpassing kan zorgen voor een "totale verandering van het ecosysteem", aldus de onderzoekers. De enige organismen die kunnen leven zonder of met weinig zuurstof zijn bacteriën. "Een verandering als deze kan iets wenselijks veranderen in iets ongewenst."

Zuurstof in de oceanen is niet gelijk verspreid, maar de daling van 2 procent is een gemiddelde genomen over alle oceanen. In sommige gedeelten is de daling echter veel groter. In het noorden van de Grote Oceaan is het meeste zuurstof verdwenen terwijl percentueel de daling juist het grootst is in de Noordelijke IJszee. "Voor visserijen en kustgebieden kan dit schadelijke gevolgen hebben."

Warm water kan moeilijker zuurstof vasthouden dan koud water. Door de opwarming van het water ontstaan er lagen in de oceanen. Zuurstof komt binnen bij de bovenste laag, maar zakt door de warmte moeilijk naar de onderliggende lagen. "Het is alsof de oceaan een hartaanval krijgt", zeggen de onderzoekers.
Smeltend zeeijs heeft ook een negatief effect op het zuurstofgehalte. Het smelten heeft als gevolg dat er meer plankton in de zee groeit, maar juist door het ontbinden van plankton dalen de niveaus nog verder.

Zogeheten 'dode zones' zijn ook steeds meer te vinden langs de kustlijn, dit zijn plekken met een extreem laag zuurstofgehalte. Vissen kunnen hier niet overleven. Een bijkomend probleem is dat deze plekken distikstofmonoxide, oftewel lachgas, produceren. Lachgas is een broeikasgas en heeft een werking die zo'n driehonderd keer sterker is dan koolstofdioxide. Wat uiteindelijk weer zijn uitwerking heeft op de klimaatverandering.

25/04/2017
Het risico op grote overstromingen aan de kusten wereldwijd groeit de komende decennia fors. Zware stormen treffen door bodemdaling en zeespiegelstijging straks veel meer mensen. Zo'n 50 procent meer mensen worden bedreigd in 2080 ten opzichte van nu. Ook de schade wordt veel groter en er vallen meer slachtoffers.Onderzoekers van Deltares en het Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM-VU) onderzochten voor alle kusten wereldwijd het overstromingsgevaar tot eind deze eeuw.Deltares uit Delft is een toonaangevend instituut op gebied van watermanagement. De wetenschappers van beide instituten presenteren dinsdag hun bevindingen op een congres in Wenen.

Deltares en IVM-VU hebben een nieuwe manier ontwikkeld om de kans op grote overstromingen te voorspellen. Bij deze modellen wordt er onder meer ook gekeken naar begroeiing, de aanwezigheid van hellingen en de bevolkingsdichtheid."Deze nieuwe cijfers over kustoverstromingen geven een goed beeld waar op de wereld potentieel de grootste gevaren liggen", stelt onderzoeker Dirk Eilander. Deltares schat dat China, Bangladesh, India en Indonesië de landen zijn waar de meeste slachtoffers vallen.

Van de wereldbevolking woont 10 procent in laaggelegen gebieden, tot 10 meter boven het zeeniveau. Veel van deze gebieden lopen risico op overstromingen.Deltares werkt aan een wereldwijde risicoatlas voor kustoverstromingen. Dit zogeheten Aqueduct-plaform moet landen helpen bij het inschatten van overstromingsrisico's.

11/09/2017
De Noordzee warmt twee keer sneller op dan de oceanen. De afgelopen 45 jaar steeg de temperatuur van de Noordzee met 1.6 graden in de oceanen gemiddeld 0.7 graden.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1219
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 27/09/2017 20:33 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#749
Klimaatvluchtelingen 7 Jaren, 3 Maanden geleden Karma: 0  
18/02/2017
Volgens de Verenigde Naties (VN) zijn er op dit moment 140 miljoen mensen die door klimaatverandering ontheemd zijn geraakt. De organisatie verwacht dat hun aantal in 2050 is opgelopen tot 300 miljoen.

Op 11 februari 2017 vond de eerste conferentie over klimaatvluchtelingen plaats. Een weekend later staat dit type migratie op de agenda van een internationale conferentie over klimaatverandering. Wetenschappers lijken zich in toenemende mate bezig te houden met mensen die ontheemd raken door extreem weer. Toch is er veel onduidelijk over klimaatvluchtelingen, vooral omdat onderzoekers het lastig vinden een sluitende definitie te formuleren. Klimaatverandering is voor veel mensen namelijk niet de enige reden waarom ze te vluchten. The UN Refugee Agency noemt de mensen die Somalië in 2013 ontvluchtten na een serie aanslagen van Al-Shabaab als voorbeeld. De droogte maakte het conflict erger. Iedereen werd bang van iedereen.

Ongeacht de redenen die mensen hebben om hun huizen te ontvluchten: ze neigen ertoe ook dan in eigen land te blijven. De situatie in Colombia illustreert dat goed. Aan het einde van 2015 hadden ruim 15 miljoen mensen Colombia ontvlucht als gevolg van de burgeroorlog. Daartegenover stonden ruim 37 miljoen Colombianen die hun huis moesten ontvluchten, maar ervoor kozen het land niet te verlaten.
De oorsprong van het conflict in Colombia had niets te maken met natuurrampen en klimaatverandering. Toch vermoeden wetenschappers dat de sociale problemen waar Colombia nu mee worstelt versterkt worden door natuur- en milieproblemen. Kostbare landbouwgrond in Colombia is ongelijk verdeeld. De gevluchte Colombianen leven in grote groepen op vruchtbare grond en veroorzaken ontbossing. Sida en International Alert plaatsen Colombia daarom heel hoog op hun lijst met "States facing a high risk of armed conflict as a knock-on consequence of climate change".

Colombia is niet het enige land waar het fout dreigt te gaan. Volgens de VN worden landen in Azië het hardst getroffen door natuurrampen die veroorzaakt worden door klimaatverandering. Het gaat hier met name om orkanen en overstromingen die hele dorpen wegvagen.

Mensen met een zwakke economische positie lopen de grootste risico's. Zij leven vaak in buitengebieden en zijn voor hun inkomen afhankelijk van het land. Als het gebied waar ze wonen en werken onder water loopt, hebben ze onvoldoende middelen om herstelwerkzaamheden uit te voeren of elders een nieuw leven op te bouwen. Zo worden de armste en kwetsbaarste mensen steeds armer en kwetsbaarder.

Wanneer de aarde verder opwarmt, worden de temperatuurverschillen tussen de polen en de evenaar groter. Heftigere botsingen tussen warme en koude luchtstromingen zullen er volgens de NASA voor zorgen dat Azië in de toekomst steeds vaker te maken krijgt met zware stormen.
De opwarming van de aarde heeft meer negatieve gevolgen, zoals de stijging van de zeespiegel. Die stijging zorgt ervoor dat kuststeden opgeslokt dreigen te worden door het water, een proces dat op Isle de Jean Charles in Louisiana al in volle gang is.

De VN kan niets doen om extreme droogte of regenval te voorkomen. Het opwarmen van de aarde lijkt met klimaatverdragen slechts te kunnen worden afgeremd; voor de stijging van het zeewaterniveau geldt hetzelfde. Het is daarom waarschijnlijk dat er steeds meer natuurrampen zullen plaatsvinden. Het is onduidelijk hoe de VN aan de schatting van 300 miljoen klimaatvluchtelingen komt, maar dat het aantal vluchtelingen alleen maar zal stijgen, lijkt voor de hand te liggen.

Bestuurders krijgen veel kritiek, omdat zij onvoldoende zouden doen om klimaatvluchtelingen tegemoet te komen. Zo werd er tijdens The 2015 United Nations Climate Change Conference in Parijs vooral gesproken over manieren waarop vluchtelingen geweerd kunnen worden. Volgens de critici negeerden de wereldleiders hiermee de problemen van mensen die hun huizen moeten verlaten vanwege extreem weer, het probleem lijkt simpelweg niet op de gemiddelde politieke agenda te staan.

Een van de redenen waarom klimaatvluchtelingen weinig aandacht krijgen, is misschien het feit dat ze officieel niet bestaan. Zelfs de VN erkent 'klimaatvluchteling' niet als een officiële status. Hierdoor kunnen mensen die door extreme droogde of de stijgende zeespiegel alles kwijtraken, geen asielaanvraag doen in het buitenland. Op papier is de klimaatvluchteling een doorsnee migrant. Voor onderzoekers en hulporganisaties ligt de focus daarom op het formuleren van een definitie voor 'klimaatvluchteling'. Pas wanneer politici deze groep mensen beter leren kennen, zullen overheden overwegen om klimaatvluchtelingen te helpen.
Bron: One World Data
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1219
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#753
Toename CO2 uitstoot 7 Jaren, 2 Maanden geleden Karma: 0  
10/02/2017
Om vliegtuigen in de lucht te houden worden 5 miljoen vaten olie per dag uit de grond gepompt. Per kilometer zijn de vliegtuigen de meest milieubelastende vorm van vervoer en dat stijgt snel. In 2035 zal het aantal vliegtuigpassagiers zijn verdubbeld. Slecht nieuws want de luchtvaart bleef bij het Klimaatakkoord van Parijs in 2015 buitenschot maar is wel verantwoordelijk voor 2.5 procent van de CO2 emissies.
De komende tien jaar komt hier ook geen verandering in.

07/03/2017
De komende weken verwachten wetenschappers dat het kooldioxide gehalte in de atmosfeer wederom een record zal behalen. Op Hawaii, waar men op op Mauna Loa al jarenlang broeikasgassen meet, zal het CO2 gehalte deze maand of in april voor het eerst sinds mensenheugenis 410 parts per miljon bereiken.

Al jaren zien wetenschappers een stijging van de broeikassen op aarde. Vorig jaar werd voor het eerst een CO2 gehalte boven de 400 ppm gemeten. Op het noordelijk halfrond is het CO2 gehalte het laagst in de zomer als er veel planten zijn die kooldioxide inademen en zuurstof uitademen. In de winter, als er minder planten en bomen aanwezig zijn, worden veel hogere CO2 waarden in de atmosfeer op het noordelijk halfrond gemeten. Op het zuidelijk halfrond zijn perioden met lage en hoge CO2 waarden precies omgekeerd.

De wereldwijde temperatuurstijging gaan de komende jaren in rap tempo door. Kunnen wij de gemaakte afspraken van de klimaatconferentie in Parijs in 2015, om wereldwijde de temperatuurstijging onder de 2.0 graden te houden , wel handhaven?

Als de CO2 uitstoot wereldwijd jaarlijks met 2.5 ppm oploopt zoals wetenschappers voorspellen, zal ook de temperatuur verder stijgen met als gevolg dat ook het aantal gebeurtenissen met extreem weer zoals langdurige droogte of extreme neerslag verder stijgen.

22/04/2017
De mensheid verplaatste de afgelopen 50 jaar CO2 van de lithosfeer naar de biosfeer en dat ging 100 keer sneller dan dat de natuur de CO2 terugbrengt van de biosfeer naar de lithosfeer. Dus extra bomen aanplanten om de CO2 terug te dringen heeft geen nut.

De biosfeer is het leefgebied van alle aardse organismen; in de vaste aardbodem is de biosfeer met uitzondering van bacteriën enkele meters diep, in de lucht is hij acht kilometer hoog tot waar er voldoende zuurstof is, en in het water strekt hij zich uit tot op zeer grote diepten van soms 11 km.

De lithosfeer bestaat uit de aardkorst en het bovenste gedeelte van de aardmantel. De korst bestaat uit gesteente met de gemiddelde samenstelling van basalt (oceanische korst) of andesiet (continentale korst). De mantel bestaat uit mantelgesteente dat de samenstelling van peridotiet heeft.

Tot 1750 lag het CO2 gehalte redelijk stabiel rond de 270ppm maar daarna kwam de stijging. Rond 1950 zaten wij rond de 310ppm maar daarna ging de stijging fors.
Op 18 april 2017 werd op Hawaï een CO2 gehalte gemeten van 410ppm. Per jaar komt er nu 3ppm bij en dat is geheel tegen de afspraken van Parijs (2015) in.

De geschiedenis laat een relatie zien tussen de temperatuur en de CO2. Neemt de temperatuur toe dan neemt de CO2 ook toe. Neemt de CO2 toe dan neemt de temperatuur ook toe.
Ook laat de geschiedenis zien dat tussen 22.000 BP en 10.000 BP (BP = Before Present is voor 1950 n.Chr.) toenam van 180ppm naar 270ppm. Verschil van 90ppm = 50% over 12.000 jaar.
De mensheid heeft het voor elkaar gekregen dat in de periode 1850 n.Chr. (280ppm) tot 2017 n.Chr. de CO2 toenam tot 410ppm. Een verschil van 130ppm = 44.6% over 167 jaar en dan hebben wij het nog niet eens over de andere gassen zoals methaan.

Deze stijging zal zeker van invloed zijn op de zeespiegel door het smelten van ijs.
Groenland is goed voor 7m. West-Antartica is goed voor 4 meter. Maar Oost-Antartica is goed voor 56m. Totaal een stijging van 67m..

05/11/2017
Hebben windmolens en zonnepanelen nog wel zin?
Even een terugblik.
Van 22.000 tot 4.000 BP (BP is x jaren voor 1950) steeg de temperatuur met 10°C en het CO2 gehalte van 180 naar 270ppm binnen 18.000 jaar. De zeespiegel steeg in deze periode met 120m tot de wereldse kustlijnen van 1870.
Van 1870 tot 2017 steeg de temperatuur met 1.5°C en het CO2 gehalte van 270 naar 410ppm binnen 170 jaar. De zeespiegel steeg in deze periode met maar 24cm. Wat nu gesteld wordt is dat een wereldwijde stijging van 2°C overeenkomt met 7m zeespiegelstijging. Het grote voordeel is dat er nu maar een hoeveelheid ijs beschikbaar is voor maar 70m zeeniveau stijging en geen 120m. (Met dank aan onderzoek van Otto Huizinga).

Mijn eigen weerstation laat een temperatuurstijging van 1.9°C zien tussen 1987 en 2017. Trek je de lijn door naar 2050 dan kom je op een stijging van 5.2°C en voor 2100 op 7.6°C. Maar wat zeur je nou, we hebben toch Parijs!’ is de vaak gehoorde reactie. Shell en Exxon gaan trouwens uit van een temperatuurstijging van 5°C tot 2100 terwijl Parijs uitgaat van 1.5°C met een maximum van 2°C.

Ondanks het plaatsen van windmolens en zonnepanelen (renewable energy) zal de gas en olie consumptie wereldwijd blijven stijgen. Het gebruik van kolen zal iets afnemen maar de CO2 productie zal blijven stijgen. Zie de grafiek.




Voor CO2 reductie conform de afspraken Parijs 2015 zijn, mijns inziens, ingrijpende (impopulaire) maatregelen nodig. Te denken valt aan: autoloze zondagen, vliegverkeer/scheepvaart alleen toestaan voor goederen transport, stoppen met de 24-uurs economie, geen reclameverlichting meer bij bedrijven en winkels, verminderen/dimmen straatverlichting etc. Het afschaffen van gasverbruik voor woningen, mbt. CO2 reductie, valt hierbij in het niet.

Zolang de bevolkingsaantallen blijven stijgen zal de uitstoot van CO2 toenemen. Alleen al bij elke ademhaling nemen we zuurstof op en geven we CO2 af. Voor elke verbruiker moet er een equivalent aan opslagcapaciteit zijn van CO2. Helaas wordt CO2 niet opgeslagen in zonnepanelen of windmolens.

Leuke en spannende materie: Het weer, natuur en de mensheid maar de doelstellingen van Parijs (2015) halen wij, mijns inziens, bij lange na niet meer. De verwachte temperatuurstijgingen komen nu uit op 2.9°C tot 3.4°C tegen 2100 en dat komt overeen met vele meters zeespiegelstijging. Kunnen wij straks met de fiets vanuit Haaksbergen naar de zee J. Het energie verbruik aanzienlijk verminderen op zeer korte termijn zal, mijns inziens, veel meer effect hebben dan het plaatsen van windmolens en zonneparken.

07/12/2017
Nieuwe bossen zouden de CO2-uitstoot van het vliegverkeer moeten compenseren. Maar de doelstelling worden niet gehaald. Veel compensatieberekeningen nemen de bijkomende effecten in de hogere luchtlagen niet mee terwijl dat wel moet omdat het milieueffecten daardoor veel groter zijn.
Vliegen is door de uitstoot erg schadelijk voor het milieu. De luchtreiziger kan tegenwoordig kiezen om het vliegticket te compenseren door nieuwe bomen te laten planten. De organisatie ‘Trees for All’ plant nu zo’n 10.000 bomen in het natuurgebied Oestgeest aan. Maar deze 10.000 bomen stellen niets voor. Het komt overeen met 10 zitplaatsen in een vliegtuig naar Bali. Voor een retourtje Bali dien je eigenlijk 350.000 bomen (975 per persoon) aan te planten. Voor een Retourtje Barcelona komt je uit op 18.000 bomen (114 per persoon). Vertrek en aankomst is dan Schiphol. Tegen de schade van vliegtuigen is niet op te planten. Een retourtje Bali is trouwens in één keer even vervuilend als vier jaar autorijden.
De onderzoeker Babette Porcelijn vermoed dat veel partijen de uitstootcompensatie uitsmeren over de levensloop van de boom, die er dan 100 jaar over mag doen om de CO2 op te nemen waarvoor is betaald. Maar dit is eigenlijk niet gewenst. We willen over 5 tot 10 jaar al effect scoren. Het blijkt zelfs dat bij sommige projecten, de bomen, na tien jaar alweer gekapt worden.
Verder speelt er nog iets meer mee. De productie, de onderhoud, de sloop van het vliegtuig en het maken van de kerosine wordt nooit meegenomen in de berekeningen, terwijl het wel gaat om zo’n 18% verborgen impact per vlucht. Voor het bekende retourtje Bali is het verborgen energieverbruik daarmee omgerekend 75.000 liter olie.

08/12/2017
Bomen tbv. CO2 compensatie.

Per dag vliegen er ongeveer 5 miljoen mensen in een vliegtuig rond de aarde. tbv. CO2 compensatie zijn hiervoor gemiddeld 100 bomen per persoon nodig. Totaal dienen er dus 500 miljoen bomen per dag aangeplant te worden tbv. deze CO2 compensatie.
Er rijden 1.3 miljard auto's per dag rond. tbv. CO2 compensatie zijn hiervoor gemiddeld 0.5 bomen per auto nodig. Totaal dienen er dus 750 miljoen bomen per dag aangeplant te worden tbv. deze CO2 compensatie.
Dus totaal dienen er 1.15 miljard (nieuwe) bomen per dag aangeplant te worden tbv. de CO2 compensatie voor vliegtuig en auto.

Komt nog bij: de ruimtevaart, militairische bewegingen, scheepvaart, vrachtwagens, treinen, motoren, brommers, scooters, industrie, woningen, ademhaling van mens en dier, bosbranden enz.

Mijn schatting: voor de huidige CO2 productie (alleen veroorzaakt door de mens) compensatie dienen er meer dan 2.5 miljard (nieuwe) bomen per dag aangeplant te worden.
Dit is iets meer dan 910 miljard bomen per jaar. Vanaf 2015 gaat het dus om 2737 miljard nieuwe bomen. Deze bomen dienen dan wel 100 jaar te blijven staan.
Dat dit een leuke uitdaging wordt geeft het volgende wel aan:

In 2015 waren er totaal ongeveer 3000 miljard bomen op aarde. Neemt trouwens jaarlijks af met 10 miljard bomen. In Nederland stonden er in 2015 rond de 0.162 miljard bomen.
Punt van aandacht is: Op het noordelijk halfrond nemen loofbomen in de winter geen CO2 op maar naaldbomen wel.

Leuk onderzoekje, ik weet niet of het helemaal klopt maar het zet je wel aan het denken.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1219
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 11/12/2017 13:31 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#754
Voedselvoorziening 7 Jaren, 2 Maanden geleden Karma: 0  
7/3/2017
Voor de hongersnood in Afrika heeft SHO Giro 555 geopend.
De nationale hulpactie richt zich op Jemen, Noordoost-Nigeria, Somalië en Zuid-Soedan.
Er lijden zeker 20 miljoen mensen in deze en omringende landen aan ernstige ondervoeding. Zo’n grote ramp, verspreid over vier grote gebieden , is ongekend.
De belangrijkste redenen zijn: klimaatverandering, droogte, armoede en geweld. Door de aanhoudende hitte zijn oogsten mislukt, sterft veel vee en is op sommige plekken cholera uitgebroken.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1219
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#756
Noordpool 7 Jaren, 2 Maanden geleden Karma: 0  
14/03/2017
Het smelten van het zee-ijs op de Noordpool wordt niet alleen veroorzaakt door de mens. Uit een studie van de Universiteit van Californië is gebleken dat warme lucht naar de pool voert, waardoor het ijs sneller smelt.
De warme lucht wordt veroorzaakt door een afwijking in de luchtcirculatie, stellen de onderzoekers in het blad Nature Climate Change.

De studie verklaart voor het eerst waarom het smelten van het ijs op de Noordpool sneller gaat dan de meeste klimaatmodellen eerder voorspelden. Eerder werd bekend dat het poolijs nog 14,3 miljoen vierkante kilometer beslaat. Dat is volgens onderzoekscentrum NSIDC een miljoen vierkante kilometer minder dan het gemiddelde over de afgelopen drie decennia. In hetzelfde blad concluderen klimaatonderzoekers Richard Bintanja en Olivier Andry dat door de opwarming van de aarde neerslag in het gebied rond de Noordpool aan het eind van de eeuw vooral uit veel regen zal bestaan. Nu is dat nog voornamelijk sneeuw.

Volgens Bintanja, werkzaam bij het KNMI en hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen, krijgt dit ''enorme'' consequenties. Bijvoorbeeld voor de afsmelting van sneeuw, gletsjers, zee-ijs en permafrost, waardoor mogelijk meer broeikasgas methaan vrijkomt. Ook komen hierdoor onder meer allerlei ecosystemen die van vers water afhankelijk zijn in gevaar. Drie jaar geleden stelden KNMI-onderzoekers al vast dat de opwarming in het Noordpoolgebied leidt tot meer neerslag. Maar toen gingen ze ervan uit dat door de lage temperaturen deze extra neerslag vooral in de vorm van sneeuw zou gaan vallen.

6/03/2017
Het volume en het oppervlak van het Noordpoolijs zijn nog nooit zo laag geweest! Net zoals de afgelopen jaren zal het ijs tijdens het smeltseizoen, komende zomer, weer sneller wegsmelten.Een ijsvrij Noordpool in de zomer komt steeds dichterbij. Indien de Noordpool tijdens de komende jaren ijsvrij zal worden in de zomer heeft dat grote consequenties wereldwijd. Niet alleen voor de Arctische bevolking en de dieren zoals de IJsbeer. Het ijs op de Noordpool is de thermostaat van het weer en heeft bijvoorbeeld invloed op de kracht van de straalstroom op het noordelijk halfrond. Die straalstroom is verantwoordelijk voor het weer en het klimaat bij ons.

Met de huidige trends is een opwarming van 3 graden ten opzichte van de industriële revolutie reëel en is de kans dat het ijs verdwijnt geen 39 maar 73%. Maart is de periode dat de poolijs na de poolnacht zijn maximale volume en oppervlak heeft bereikt. De extreme warmte van de afgelopen winter zorgde ervoor dat in sommige perioden het ijs niet groeide, maar zelfs smolt. Bij de start van het smeltseizoen, deze maand, heeft het ijs een record laag volume en oppervlak. Dit is niet eenmalig, maar een trend. Logisch is dat het ijs deze zomer weer sneller dan ooit zal wegsmelten, niet alleen het eenjarige ijs maar ook oude ijsvlakten. Als we terugkijken, moeten we concluderen dat de smelt van de Noordpool sneller gaat dan alle weer- en klimaatmodellen ooit hadden verwacht. In de afgelopen 40 jaar is het zomerijs op de Noordpool gehalveerd. Een vooraanstaand wetenschapper uit Noorwegen verwacht dat binnen 40 jaar het zomersijs is verdwenen. Omdat we het smeltproces in het Arctisch gebied nog steeds niet helemaal kennen, en er mogelijk nog allerlei terugkoppelingsmechanismen zijn die de smelt het ijs versterken en versnellen, zou dat ook wel eens veel eerder kunnen zijn.

10/04/2017
Utrechte onderzoekers hebben ontdekt waarom gletsjers en ijskappen op Groenland smelten. Ze zijn rond 1997 zo verzadigd geraakt met smeltwater dat al het nieuwe smeltwater sindsdien rechtstreeks in zee loopt. Dat leidt tot zeespiegelstijging.
Volgens de onderzoekers is het proces onomkeerbaar en een direct gevolg van de opwarming vaan het poolgebied. Buiten de grote ijskappen van Groenland en Antarctica zijn de randgletsjers op Groenland het grootste oppervlak aan landijs op aarde. Onder normale omstandigheden is de ijsmassa in die gebieden in balans. ’s Zomers smelt het oppervalk wel, maar wordt het smeltwater vastgehouden door de samengepakte sneeuwlaag. Daarna vriest het in de winter vast aan het ijs. Dat proces is sinds de jaren vorige eeuw uit balans. De sneeuwlagen zijn verzadigd geraakt, zodat nieuw smeltwater grotendeels wegvloeit naar zee.
Binnenkort bereikt de zogeheten smeltlijn de hogere gelegen ijskappen op Groenland. Die ijskap doet het nu nog goed. Maar de netto smelt komt dichterbij.

20/05/2017
Om de veelheid van plantensoorten op aarde te bewaren ingeval van een grote catastrofe is er op Spitsbergen diep in de ijslaag van de Noordpool een opslagplaats gebouwd, waar de zaden van alle plantensoorten bewaard worden.
De klimaatverandering is nog maar nauwelijks van start gegaan en deze opslagplaats wordt al bedreigd door smeltwater.
Wetenschappers maken zich daardoor zorgen over de Wereldzadenbank. Door de uitzonderlijke hoge temperaturen is water de ingang van de kluis binnengestroomd. Wetenschappers zetten nu vraagtekens bij de kwetsbaarheid van de bank.

28/08/2017
Door de opwarming van de aarde krijgt de scheepvaart de beschikking over een nieuwe route naar Azië. Voor het eerst is er een Russische tanker door het Arctische gebied gevaren zonder de hulp van een ijsbreker. In een record tijd van 19 dagen voer de tanker van Noorwegen via twee Russische havensteden naar Zuid-Korea. Via het Suez-kanal zou de tanker 25 dagen onderweg zijn. Normaal is het ijs 6m dik nu nog maar 2m maar dat is voor de Russische tanker geen probleem.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1219
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 08/09/2017 18:34 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#759
Droogte 7 Jaren, 1 Maand geleden Karma: 0  
25/03/2017
Ooit was Egypte de graanschuur van de wereld, maar tegenwoordig is het werelds grootste graanimporteur. Het grootste deel van de 95 miljoen mensen leeft in de Nijldelta. Vroeger een levensader van vers water en vruchtbare grond maar dit dreigt voorbij te zijn. Het gebied dreigt vanwege een gigantische watercrisis de komende decennia onleefbaar te worden.
Dat is nu al goed merkbaar. De oogsten nemen met de jaar in omvang af onder ander door het gebrek aan vruchtbare slib doordat de waterhoeveelheid af neemt. Ook neemt de kwaliteit van het water af door het massaal toepassen van kunstmest en het lozen van afval in de Nijl.
Een bijkomend probleem is de nieuwe Renaissancedam in Ethiopië. Deze dam zorgt ervoor dat Egypte jarenlang 25% minder water in de Nijl zal ontvangen
Een ander probleem is dat het Noordelijke deel van de Nijldelta 4 tot 8mm per jaar zakt en de zeespiegel per jaar 3mm stijgt. Hierdoor neemt de verzilting in het gebied toe en de vruchtbaarheid van de grond af.
Schattingen geven aan dat Egypte binnen tien jaar met kritische water- en voedseltekorten te maken krijgt bij een toenemende bevolking en afnemende economie.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1219
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
Ga naar bovenkant
Forum Het weer in Haaksbergen
Banner

Bezoekers

We hebben 52 gasten online