Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

 Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het weer waaronder Waarnemingen in Haaksbergen, alles over het klimaat en de klimaat veranderingen, het weer in Nederland vanaf het jaar 800, weertips et cetera.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
Klimaatverandering gevolgen (1 bezoeker) (1) Gast
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: Klimaatverandering gevolgen
#848
Overstromingen 5 Jaren, 10 Maanden geleden Karma: 0  
09/07/2018
Noodweer in Japan koste 111 mensen het leven. Door stortregens staan delen van het zuidwesten van Japan onder water. Op sommige plaatsen is in enkele dagen drie keer zo veel regen gevallen als gemiddeld in de hele maand juli. Rivieren traden buiten hun oevers waardoor miljoenen mensen gedwongen werden hun huizen te verlaten. In de getroffen regio liggen de metropolen Nagasaki en Hiroshima. De recordregen begon afgelopen donderdag. In enkele gebieden viel 70 tot 90mm regen per uur. Er wordt gewaarschuwd voor aardverschuivingen. De Japanse Meteorologische Agentschap heeft dit nog nooit eerder meegemaakt. Dit zijn extreem gevaarlijke situaties.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1219
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 10/07/2018 20:29 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#877
Klimaat doelen 5 Jaren, 4 Maanden geleden Karma: 0  
08/10/2018
VN verwacht desastreuze gevolgen als CO2-uitstoot niet aangepakt wordt

De temperatuur op aarde zal tussen 2030 en 2052 met 1,5 graden Celsius stijgen, als de CO2-uitstoot niet aangepakt wordt. Dat zal volgens het Intergouvernementele Plan tegen Klimaatverandering (IPCC) van de Verenigde Naties enorme gevolgen hebben.
Het maandag gepubliceerde rapport is de uitwerking van de afspraken die in 2015 in Parijs zijn gemaakt. Volgens de onderzoekers moeten landen er alles aan doen om het bij die 1,5 graden te houden, omdat de gevolgen bij een hogere temperatuurstijging desastreus zijn.
Als de temperatuur met 1,5 graden stijgt, heeft dat ook al verstrekkende gevolgen voor het klimaat en de mensheid, stelt de VN in het rapport. Om de temperatuur niet te veel te laten stijgen, zijn volgens de organisatie "verstrekkende en niet eerder vertoonde veranderingen nodig". De CO2-uitstoot moet in 2030 zo'n 45 procent lager uitvallen dan de uitstoot in 2010.
"Het aandeel hernieuwbare energie moet in 2050 zo'n 70 tot 85 procent zijn, om de opwarming in 2100 op 1,5 graden te houden", schrijven de onderzoekers. Het aandeel is nu 25 procent. "Als dat niet lukt, moeten er nieuwe methodes worden ontwikkeld om CO2 uit de lucht te halen."

Als de temperatuur met 1,5 in plaats van 2 graden stijgt, zal de zeespiegel ook minder hard stijgen. De onderzoekers denken dat dit 10 centimeter scheelt. Ook smelt minder ijs op Antarctica en blijven er nog een paar stukken koraalrif over.
Sinds de negentiende eeuw is de temperatuur wereldwijd al met 1 graden gestegen. Volgens het rapport komt dat door de industrialisatie die toen op gang kwam.

09/10/2018
Onderzoekers waarschuwen nogmaals, het gaat echt fout met het klimaat.
Als er nu geen grote maatregelen worden getroffen worden de klimaatdoelen van Parijs nooit gehaald en is de temperatuur op aarde rond het jaar 2100 met twee graden of meer gestegen.

Het IPCC waarschuwt in een tussenrapport dat alleen snelle verreikende en ongekende veranderingen in alle onderdelen het doel van Parijs, tot aan 2100 maximaal 1.5 graad temperatuur stijging, nog te halen is.
Hogere temperatuurstijging zal er toe zorgen dat de zeespiegel meer dan 50cm zal stijgen, het koraal zal verdwijnen, de Noordpool wordt vaker geheel ijsvrij en in de armste landen ter wereld krijgen enkele honderden miljoenen mensen meer met klimaatproblemen te manken dan in het scenario van plus halve graad.

Maar er is 1 geruststelling. De aarde is niet kwetsbaar maar de mensheid is kwetsbaar. Hoeveel signalen hebben wij nog nodig?
De gevolgen zullen voor Nederland ook desastreus zijn. De Waddeneilanden zullen verdwijnen, we hebben een geheel nieuw deltaplan nodig, landbouwers moeten zich toeleggen op het verbouwen van bijvoorbeeld zilte brocoli en zilte zeekool.

Er kunnen nog andere bijzonderheden optreden. We houden er nu rekening mee dat in het Middenoosten zomertemperaturen van 60 graden gehaald kunnen worden. Zomer 2018 werden al eens temperaturen van 54 graden gehaald. 60 graden is echt onleefbaar en dat zou zomaar voor een ongekende vluchtelingenstroom kunnen zorgen met grote gevolgen voor de gehele wereld en ook Nederland.

Geen enkel signaal wijst er nu op dat wij goed bezig zijn, het gaat alleen maar de verkeerde kant op.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1219
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 30/12/2018 12:58 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#878
Voedselvoorziening 5 Jaren, 4 Maanden geleden Karma: 0  
20/10/2018
Extreme weersomstandigheden blijken een enorme impact te hebben op de productie van gerst: een belangrijk ingrediënt van bier.

Verschillende studies hebben al aangetoond dat we op een warmere aarde meer extreme weersomstandigheden mogen verwachten. Denk aan hittegolven en extreme droogte. Maar tot op heden was nog niet uitgezocht welke impact dat heeft op het meest populaire alcoholische drankje wereldwijd: bier. Chinese onderzoekers brengen daar nu dus verandering in. Hun bevindingen zijn terug te lezen in het blad Nature Plants.

En de conclusies liegen er niet om. De wetenschappers voorspellen dat extreme weersomstandigheden – die we in de toekomst dus veel vaker mogen verwachten – tot een flinke afname in de productie van gerst – het belangrijkste ingrediënt van bier – zullen leiden. Daardoor zal er minder gerst beschikbaar zijn voor de bierproductie, wat weer leidt tot schaarste en dus hogere prijzen voor een biertje.

De onderzoekers baseren zich op modellen. Met behulp van die modellen gingen ze na welke impact verschillende klimaatscenario’s op de productie van gerst hebben. “Uiteindelijk suggereren onze modellen dat toenemende wijdverspreide en ernstige droogte en hitte door klimaatverandering een enorme verstoring zal veroorzaken in de wereldwijde bierconsumptie en de prijzen zal laten stijgen,” zo schrijven de onderzoekers. In het ernstigste scenario (ook wel aangeduid als RCP8.5, een scenario waarin we eigenlijk niets doen om klimaatverandering te beteugelen) zou de bierconsumptie noodgedwongen met 16% afnemen. Ter vergelijking: 16% van de totale bierconsumptie komt grofweg overeen met de hoeveelheid bier die in 2011 in heel de VS werd genuttigd. In dit scenario zouden de prijzen van bier gemiddeld verdubbelen (ten opzichte van de huidige prijzen). En ook in minder extreme klimaatscenario’s – zoals RCP2.6 – bleek de bierconsumptie af te nemen en de prijzen flink te stijgen.

Als we kijken naar de impact die klimaatverandering op individuele landen heeft, blijken er behoorlijke regionale verschillen te zijn. Het land dat – afgaand op de modellen van de onderzoekers – het hardst getroffen wordt, is Ierland. Onder het meest extreme klimaatscenario kunnen de prijzen van bier hier tegen het jaar 2099 weleens tussen de 43 en 338% hoger liggen dan nu het geval is.

De onderzoekers benadrukken in hun paper dat de impact die klimaatverandering op de bierproductie heeft, natuurlijk lang niet zo zorgwekkend is als de – soms levensbedreigende – impact die klimaatverandering op tal van andere aspecten van de samenleving dreigt te hebben. Tegelijkertijd wijzen de onderzoekers er wel op dat bier al millennia lang een voor veel mensen onmisbaar onderdeel is op bijeenkomsten en feestjes. “Hoewel je zou kunnen stellen dat het consumeren van minder bier geen ramp is – en misschien zelfs voordelig is voor de gezondheid – is er weinig twijfel over dat de effecten die klimaatverandering op bier heeft voor miljoenen mensen wereldwijd klimaatverandering nog erger maken.”
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1219
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#879
Bosbranden 5 Jaren, 4 Maanden geleden Karma: 0  
09/08/2018
In Californië woed op dit moment de grootste bosbrand uit de geschiedenis van Amerika. Het vuur in de regio Mendocino heeft zich verspreid ver een gebied van 114.800 ha. Het blijft warm en droog. De temperatuur kan de komende dagen zelfs oplopen tot 43 graden. Vorig jaar had Californië ook al te kamen met heftige branden. Toen brandde in de regio’s Santa Barbara en Ventura 114.078 ha natuurgebied af.

13/11/2018
De bosbranden in Californie zijn nu al de ergste in de geschiedenis van de Amerikaanse staat. Het dodental was gisteren opgelopen tot meer dan dertig. Ook villa’s van beroemdheden zijn in de as gelegd.

Het droge zonnige Californie kampt jaarlijks met bosbranden. Maar niet vaak zo laat in het najaar en nooit eerder richtte een enkele brand zo veel schade aan. De harde wind zorgde er afgelopen dagen bovendien voor dat de vlammenzee zich razendsnel verspreide.
De plaats Paradis is letterlijk van de kaart geveegd. Duizenden huizen en bedrijven gingen in vlammen op.
Door de langdurige droogte (dit jaar tussen mei en november 22mm neerslag) zijn de afgelopen jaren 129 miljoen bomen doodgegaan waarvan de meeste nog niet zijn verwijdert. De bosbranden worden gevoed door de extreme winden en de geografische omstandigheden van hoge bergen en diepe valleien die als schoorsteen het vuur versterken. De door de mens veroorzaakte broeikaseffect komen op een fatale manier samen.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1219
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#880
Noordpool 5 Jaren, 4 Maanden geleden Karma: 0  
22/12/2018
Het smeltende gletsjerijs in het Arctisch gebied levert op dit moment de grootste bijdrage aan de stijging van de zeespiegel. Per seconde stroomt er door de opwarming van de aarde 14.000 ton water de zee in.
Het smeltende ijs in het Arctisch gebied levert hiermee een grotere bijdrage aan het stijgen van de zeespiegel dan het ijs op Antarctica, hoewel dit continent rond de Zuidpool van de aarde veel meer ijs bevat.
Rond beide polen is de snelheid waarmee het ijs smelt de afgelopen jaren in hoog tempo toegenomen. Dit betekent dat er meer water in zee terecht komt dan wetenschappers de afgelopen jaren aannamen en dat de zeespiegel vermoedelijk nog sneller zal stijgen. Het ijs is de afgelopen drie decennia drie maal zo hard gaan smelten, blijkt uit de nieuwe analyse.

De oudste en dikste ijslaag op de Noordpool is bijna verdwenen
Het is het tweede alarmerende onderzoek naar de situatie in het noordpoolgebied deze maand. Eerder meldde het jaarlijkse Arctic Report van de Amerikaanse overheid dat de dikste en oudste ijslaag in het Arctisch gebied de afgelopen dertig jaar met 95 procent is afgenomen.
Ook deze ontwikkeling zal volgens wetenschappers invloed gaan hebben op de klimaatveranderingen. De oudste ijslaag op de Noordpool zorgt ervoor dat het noordpoolgebied ook in de zomermaanden koud blijft.
Het verdwijnen van ijs heeft grote invloed op de opwarming van de aarde
Als het noordpoolgebied door het ontbreken van de oerijslaag in de zomermaanden opwarmt, betekent dat vrijwel zeker dat de planeet sneller opwarmt dan wetenschappers tot nu toe dachten. De hitte van de zon die door de dikke ijslaag werd weerkaatst, komt nu in het oceaanwater terecht.

Zowel in Nederland als in internationaal verband werden de afgelopen maand afspraken gemaakt om de CO2-uitstoot de komende jaren terug te dringen. Er klinkt echter veel kritiek dat de maatregelen waarover afspraken zijn gemaakt te weinig effect gaan hebben.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1219
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#887
Klimaatverandering gevolgen 2019 5 Jaren, 4 Maanden geleden Karma: 0  
12/01/2019
Wirwar aan vliegtuigen in de lucht groeit nog flink door. De wereldwijde vloot telt nu meer dan 29.000 passagiersvliegtuigen. Die zijn ongeveer 38% van de tijd in de lucht. Gemiddeld vliegen er dus 11.000 toestellen tegelijkertijd in de atmosfeer.
De rekensom is gebaseerd op gegevens van de Amerikaanse Universiteit MIT en de VN-organisatie voor de burgerluchtvaart Icao.

Het aantal toestellen in de lucht varieert per tijdstip en jaargetijde. Zo vliegen we in de zomer meer dan in de winter. Samen vervoeren de 11.000 vliegtuigen zo’n 1.2 miljoen mensen. Dit jaar zullen vliegtuigmaatschappijen een recordaantal van 4.3 miljard passagiers vervoeren, is de verwachting. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 10 jaar geleden. De wereldwijde luchtvaart groeit momenteel met 5% per jaar. Dat betekent een verdubbeling in 2035 en verviervoudiging in 2050. De vraag is of het luchtruim groot genoeg is voor al die nieuwe toestellen.

Er zit wel een schaduwzijde aan de snelle groei van de luchtvaart. Meer vliegtuigen betekent meer vluchten en ook meer milieuvervuiling. 2% van de wereldwijde CO2-uitstoot komt nu van de luchtvaart en dat gaat alleen maar meer worden. Wel is het zo dat nieuwe toestellen steeds schoner , stiller en zuiniger worden. Door kerosine te vervangen door biobrandstof of synthetische kerosine kunnen wij groener gaan vliegen maar of wij daar op zitten te wachten?

26/01/2019
Uit voorlopige scenario’s van het KNMI blijkt dat de zeespiegel veel sneller stijgt dan verwacht, tot wel 2m in 2100. Dan moeten de waterkeringen, zoals de Deltawerken, veel vaker of zelfs permanent sluiten. Daar zijn ze na de Watersnoodramp in 1953 niet voor ontworpen. Dat kan betekenen dat ze 10 tot 20 jaar eerder zijn afgeschreven.

01/2019
In de wereld was januari er een met grote tegenstellingen. In een Australische stad werd een temperatuur bereikt van 49.8 graden en in Noord-Amerika werden in sommige steden temperaturen gehaald van -40 graden. Met grote gevolgen voor miljoenen mensen.

02/03/2019
Australië heeft de heetste zomer ooit gemeten achter de rug. Honderden hitterecords zijn de afgelopen drie maanden gebroken.
De temperatuur lag 2,14 graden boven het gemiddelde, meldt het Australische meteorologisch instituut. Dit leidde tot onder meer bosbranden, stroomstoringen en een hogere instroom van patiënten in ziekenhuizen.
Verschillende diersoorten hebben geleden onder de hoge temperaturen. Zo stierven veel wilde paarden, vissen en vleermuizen.
Klimatoloog Blair Trewin zegt tegen de BBC dat het opvallendste gegeven is dat iedere hittegolf een grote regio besloeg en lang duurde. De afgelopen Australische zomer heeft het record van 2012-2013 verbroken met bijna 1 graad, wat Trewin een "grote marge" noemt.
Afgelopen maand was de heetste maand ooit gemeten in het land. Zeker vijf van de heetste dagen vonden in die maand plaats. Na 2012 en de afgelopen zomer zijn 2017 en 2018 de heetste zomers ooit gemeten in Australië.
Australië is de laatste decennia steeds heter geworden. Dat heeft geleid tot onder meer extreme droogte in meerdere gebieden.

08/06/2019
De menselijke beschaving gaat door de klimaatverandering waarschijnlijk in de komende tientallen jaren instorten. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Breakthrough National Centre for Climate Restoration, een Australische denktank.

In de schrijnende analyse wordt klimaatverandering op korte of middellange termijn een existentiële bedreiging voor de menselijke beschaving genoemd. Het artikel schetst een aannemelijk beeld van wat er de komende dertig jaar gaat gebeuren.

Op dit moment ziet het ernaar uit dat de aarde ten minste 3 graden Celsius opwarmt, wat op zijn beurt weer leidt tot gebeurtenissen die de aarde nog verder zullen opwarmen. Als dat gebeurt, zullen belangrijke ecosystemen versneld instorten, “waaronder koraalriffen, het Amazoneregenwoud en het Noordpoolgebied.”

De gevolgen daarvan zouden verwoestend zijn. Ongeveer een miljard mensen zouden gedwongen moeten verhuizen, omdat hun omstandigheden onleefbaar zouden zijn. Twee miljard mensen zouden te maken krijgen met waterschaarste. In subtropische gebieden zou de landbouw instorten, wat wereldwijd voor dramatische problemen in de voedselproductie zou leiden. Landen als de Verenigde Staten en China zouden moeite hebben om hun interne samenhang te behouden.

Zelfs als de aarde maar 2 graden Celcius opwarmt, zouden meer dan een miljard mensen moeten worden verplaatst. De uiterste scenario’s zijn niet in een model te zetten. Hoogstwaarschijnlijk zou de menselijke beschaving ten einde komen.

Het artikel is geschreven door David Spratt, de onderzoeksdirecteur van Breakthrough, en Ian Dunlop, een voormalig topman bij Shell, die eerder voorzitter was van de Australian Coal Association.

14/07/2019
De hittegolf die Frankrijk eind,vorige maand teisterde, heeft het water in de Middellandse zee extreem verwarmt tot boven de 30 graden: 3.5 tot 5.5 graad hoger dan gemiddeld.
Dat is slecht voor flora en fauna. Koralen lijden eronder en plankton kan minder zout opnemen. Als de hoge temperaturen de norm worden, kan dat de hele voedselketen in gevaar brengen.

17/07/2019
Ebola bereikt Congolese miljoenenstad Goma. Onduidelijk is wat de gevolgen zullen zijn, maar de grote vrees is een epidemie. Ebola is een zeer besmettelijke en dodelijke ziekte.

19/07/2019
Waterskip Fryslan is begonnen met de inspectie van 97km veendijk rond de Friese meren. Door de extreme droogte kunnen veendijken uitdrogen en daardoor gaan scheuren. Friesland voert daarom ook extra water aan uit het IJsselmeer om het neerslagtekort aan te vullen. Waterschap Drents-Overijsselse Delta haalt water uit het Vollenhovermeer om droogvallen van de natuurgebieden Weerribben en Eieden te voorkomen.

13/09/2019
De kwaliteit van de 221 Nederlandse bronnen voor drinkwater is in gevaar.
Dat komt onder meer door chemische stoffen, medicijnresten, mest, bestrijdingsmiddelen, antibiotica en oude bodemverontreinigingmiddelen. De drinkwaterbedrijven slaan groot alarm. Het grondwater in drinkwatergebieden raakt op steeds grotere diepten met steeds meer stoffen verontreinigd. Uit dat water wordt meer dan de helft van ons drinkwater gewonnen.
Ook nieuwe activiteiten onder de grond, zoals geothermie (aardwarmtewinning) of de opslag van warmte en kou, vormen een risico. Met het oppervlaktewater, goed voor 40% drinkwater, is het niet veel beter gesteld. Klimaatverandering veroorzaakt nieuwe bedreigingen, zoals verzilting. Maatregelen om de kwaliteit te verbeteren zijn absoluut noodzakelijk.
Over de kwaliteit van ons drinkwater uit de kraan hoeven wij ons geen zorgen te maken. Die is optimaal maar het kost steeds grotere inspanning om het water gezuiverd te krijgen.

25/09/2019
We moeten ons bewust worden van de milieu-impact van vliegen, zei luchtvaartdeskundige Leo Veldhuis van de TU Delft. We verbruiken in de luchtvaart nogal wat kerosine.
Ongeveer een miljard liter per dag. Dat kun je qua vrijgekomen energie vergelijken met 500 Hiroshima-bommen en dat elke dag.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1219
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 15/11/2019 20:43 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
Ga naar bovenkant
Forum Het weer in Haaksbergen
Banner

Bezoekers

We hebben 238 gasten online