Weerbureaus
Tot omstreeks de jaren '80 van de vorige eeuw was de situatie in de meteorologie betrekkelijk eenvoudig. Het KNMI verzorgde de publieke weersberichten en gaf daarnaast tegen een vergoeding voor de onkosten ook op commerciële klanten toegespitste berichten uit. Naast het KNMI opereerden er nog enkele éénmans bedrijfjes zoals Jan Pelleboer, Hans de Jong en later Jan Versteegt.
In 1984 kwam daarin verandering toen een aantal KNMI-ers samen met enkele meteorologen uit Wageningen, besloot om een commercieel weerbureau op te richten. Deze actie resulteerde in de geboorte van Meteo Consuit (MC). Onder leiding van Harry Otten groeide dit bedrijf uit tot een internationaal opererend weerbureau binnen de overkoepelende MeteoGroup. De Nederlandse vestiging in Wageningen is qua omvang vergelijkbaar met de afdeling Weer van het KNMI.
Ook elders in Europa werden private weerbureaus opgericht en geleidelijk aan kwam er vanuit die groep verzet tegen de commerciële activiteiten van de overheidsdiensten zoals het KNMI. Uiteindelijk resulteerde dat in een volledige afsplitsing van de commerciële activiteiten, behoudens de dienstverlening aan de luchtvaart, van het KNMI. Alle activiteiten werden ondergebracht in een private onderneming Holland Weather Services genaamd. Dit bedrijf werd al vrij snel overgenomen door Weathernews Incorporated (WNI), een privaat weerbedrijf van Japanse origine. In 2009 besloten de voormalige KNMl-medewerkers zich toch weer af te splitsen en zo ontstond Weerplaza (WP), een onderdeel van Infoplaza.
Inmiddels was onder de vlag van DLV Gerrit Hiemstra gestart met een privaat weerbedrijf DLV-meteo dat zich vooral richtte op weersverwachtingen en voorlichting ten behoeve van de landbouw. Later werd het werkterrein uitgebreid en ontstond Weeronline (WOL), dat uiteindelijk overging in MeteoVista maar zich op internet zich nog steeds presenteert als Weeronline.
Sinds de afsplitsing van de commerciële afdeling concentreert het KNMI zich, voor wat betreft de weersverwachting, volledig op de in de wet gedefinieerde publieke taak waarbij de nadruk ligt op waarschuwingen voor extreme (bedreigende) weersituaties.
In 2006 ging BuienRadar online.
Bron: Zenit mei 2014
|